Gå til sidens hovedinnhold

Er også Lillehammer på vei mot et sterilt sentrum for de gamle og rike?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

"Uten sosial boligbygging blirBodø sentrum en steril bydel for de gamle og rike" kan vi lese i Avisa Nordland. I Bodø har boligbygging skapt en heftig debatt som følge av at politikerne for noen år tilbake vedtok en plan for fortetting av nye sentrum.

Et uregulert boligmarked har skapt et klondyke for kapitalsterke boligutbyggere, boligspekulanter og de som har mye fra før. Boliger i Bodø sentrum er nå blant de dyreste i hele landet. Ifølge avisa finnes det nå få boliger for andre enn de rike og veletablerte. Hovedproblemet er at et sentrum strukturert etter økonomi, alder og sosial status blir sterilt og forsterker sosiale forskjeller som allerede er økende og store nok fra før av.

Det går en fortettings-farsott over hele Norge. Den har gitt mange byer gode vekstmuligheter innenfor rammene av klimamålene. Men det har også skapt tilsvarende utfordringer som i Bodø, fordi det betyr at det skal bygges der tomtekostnadene er høyest, og der regulering og utbygging er mest komplisert. En slik byutvikling er kostbar og er derfor blitt en gavepakke til dem med mange penger – som er de som har råd til å bygge og bo i området.

Hvis man ser på høyblokkene som nå popper opp som paddehatter i sentrum av Lillehammer, er det grunn til å stille spørsmål ved om vi også er på vei mot et boligmarked hvor store deler av Lillehammers befolkning blir holdt utenfor? De største leilighetene i de øverste etasjene med sol, terrasser og utsikt er nå priset blant de høyeste i hele Innlandet (Finn.no) og har en kvadratmeterpris i nærheten av det vi finner på Oslos beste vestkant. Selv de «rimeligste» leilighetene lenger nede i hierarkiet ekskluderer mange grupper.

Dette er i så fall ikke noen positiv utvikling for en by som ønsker å fremstå som urbant med preg av mangfold, demokrati og likeverd. Størsteparten av nye boliger skal bygges sentralt i byen, som fortetting i sentrum. Da er det kanskje på tide å innføre et krav om at byutvikling ikke bare skal være basert på økonomisk og miljømessig bærekraft, men også sosial bærekraft? Utvikling av nye boliger må dermed tilfredsstille politiske målsettinger. Det betyr å sikre vanlige folk bolig til levelige priser.

Og forresten; p.s – hvorfor kan ikke utbyggerne pålegges å gjennomføre konkrete tiltak for å bedre bomiljøet (Lekeplasser, kunstnerisk utsmykking, grønne lunger, parkanlegg mm)?

Ulf Holberg, Lillehammer