Gå til sidens hovedinnhold

Er trusselen fra koronaviruset overdrevet?

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har runda milepælen 70 år og har underliggende sjukdom. Derfor har jeg fulgt forskriftene, anbefalt fra de sentrale helsemyndigheter. Om alle gjorde det samme, kunne samfunnsforholda raskere nærme seg det normale.

Det er fint å sammenligne med lignende sjukdommer og pandemier som har ramma før, for å kunne sette det heile i perspektiv.

Alt på folkeskolen lærte jeg om Svartedauen i 1349. Som angivelig kom til Norge med et skip som ankra opp ved Bergen. Pesten kom fra steppene i Asia og det var mest svarte rotter, men og lopper, som bar den. Spanskesjuka i 1918 kosta 50–100 millioner livet. Den ramma unge folk hardest. Min far var 10 år og fortalte at han lå til sengs i 2 uker. Alle i familien, unntatt bestemor, ble sjuke, men ingen døde.

Spanskesjuka må vel kunne kalles den store pandemien. Asiasjuka (1957) kan jeg sjøl huske. Ei søster ble sjuk og sengeliggende, ingen andre i familien ble ramma. Dette var en sesonginfluensa som på verdensbasis krevde 1–4 millioner livet. Hongkong sjuka (1968) har jeg ingen erindring om, og var altså ikke sjuk. I verden krevde den 800 000 liv. Deretter, kanskje omkring 1980+-, kom noe som fikk navnet Viktoria-sjuka. Jeg ble sjuk og erindrer svettetokter nattetid, men ikke alvorlig sjuk.

Hiv-viruset, eller Aids, kom på moten i 1983. Viruset ødelegger immunforsvaret. Det vakte stor angst hos mange, og ble i begynnelsen nevnt som «den nye Svartedauen». Noe den ikke var. Den var mye knytt til livsstil, og mest ble smitta gjennom intim kontakt. I dag er bra medisiner mot sjukdommen.

SARS i 2003 fikk få spor i Norge. Den ligner Covid-19. Svineinfluensaen i 2009 oppsto i Mexico. Det var stor angst knytt til denne. Vaksine ble oppfunnet. I Norge kan bare 32 dødsfall knyttes direkte til svineinfluensaen. Ebola, også kalt blødningsfeber, er et virus som fikk et sterkt utbrudd i 2013. Sykdommen finnes bare i Afrika og er trolig overført fra flaggermus. Sjukdommen finnes også blant aper. Medisin finnes og en er og vurdert brukt mot covid-19. En annen medisin som vurderes er egentlig mot malaria.

Covid-19 oppsto i Kina i desember 2019. Trolig var blant anna flaggermus med i bildet ved overføringen til mennesker. Sjukdommen spredde seg raskt. Globalisering og overdrevet og unødig reising hjalp godt til. På verdsbasis er nå om lag 150 000 mennesker døde.

I skrivende stund, fredag 17. april, er snaut 7000 bekrefta smitta av covid-19 i Norge. Om lag 160 personer er døde av koronarelatert sjukdom. Talla er låge. Det kan tyde på at tiltaka anbefalt av helsemyndighetene delvis har virka. 90 % av døde i Norge er over 70 år. Gjennomsnittsalder er om lag 84 år. Gjennomsnitt levealder i Norge er 82.5 år. Mange av de døde finnes på alders/pleiehjem. En sesonginfluensa i Norge kan kreve 1000–1700 menneskeliv.

Arbeidet med å finne en vaksine mot covid-19 går nå for fullt. Ikke minst fordi det er penger å tjene. Medisiner prøves ut.

Det kan fastslås: Covid-19 smitter lett, men mange blir bare mildt sjuke. Pandemien er, motsatt spanskesjuka, verst for de eldre. Noen spør med rette: Er trusselen fra koronaviruset overdrevet? Trolig er den det. Men pandemien er ikke over. Først når alle fakta finnes, kan det gis nøkterne svar. En varig løsning for samfunnet går sjølsagt gjennom vaksine og virksomme medisiner.

Steinar Åge Brenden, Lalm