Erlend Rian er død

Erlend Rian døde natt til tirsdag, 79 år gammel.

Erlend Rian døde natt til tirsdag, 79 år gammel. Foto:

Den markante ordføreren og politikeren, som vokste opp på Fåberg, ble 79 år gammel.

DEL

[Nordlys]: Erlend Rian er død, 79 år gammel.

Det bekrefter leder av foreningsstyret i Tromsø Høyre Anne Berit Figenschau.

– Det er med dyp sorg vi melder at Erlend Rian har gått bort, sier Figenschau på vegne av partiet.

– Raus og pragmatisk

De siste tre årene har Erlend Rian og kona Ellen Blom bodd i Oslo. Rian døde etter en tids sykdom. Han var omgitt av familien da han gikk bort natt til tirsdag.

– Erlend Rian var en jovial mann og pragmatisk politiker gjennom sine fire perioder som ordfører i Tromsø. Derfor ble han også oppfattet som folkets ordfører, og en av landets mest populære.

Rian var høyrepolitiker og en markant og populær ordfører i Tromsø gjennom 13 år, fra 1980 til 1995.

Satte spor etter seg

Erlend Rian flyttet først nordover etter militærtjenesten. Han var lærer i Honningsvåg og Dønna, før han tok sin utdannelse ved Universitetet i Oslo der han ble formann i den konservative studentforeningen. Her kom han i kontakt med sentrale høyrefolk som Erling Norvik og Martin Buvik, og reiste igjen nordover for å bygge opp partiorganisasjonen.

Rian var før han ble ordfører disponent og sjefredaktør i Bladet Tromsø AS.

Erlend Rian sto i front med å innføre begrepet Idrettsbyen Tromsø, og startet bygging av en serie idrettshaller. Han var opptatt av samferdsel, og fikk gjennomslag for bygging av tunnel gjennom Tromsø og til fastlandet.

Flere verv

Etter at han gikk av som ordfører ble han administrerende direktør i Destinasjon Tromsø, og var sentral i Tromsøs OL-søknad. Han har sittet i sentralstyret til Høyre, og hadde også viktige styreverv i Norges Kommunalbank, Luftfartsverket og Ryaforbindelsen.

I 1991 ble han kåret til «Årets tromsøværing» av leserne til Bladet Tromsø.

I 2005 meldte Rian seg ut av Høyre i protest mot eldre- og helsepolitikken, men kom snart tilbake. Han satt også i bystyret fra 2011.

– Han var aldri veldig opptatt av politiske skillelinjer, men ville finne de beste løsningene for menneskene i byen, sier Figenschau.

Partiet ble varslet om dødsfallet tirsdag formiddag.

Artikkeltags