Et levende kunnskaps- og inspirasjonssenter fyller 20

Grethe Borgen er biblioteksjef i Lillehammer, og kan feire at det er 20 år siden det nye biblioteket åpent.

Grethe Borgen er biblioteksjef i Lillehammer, og kan feire at det er 20 år siden det nye biblioteket åpent. Foto:

Av
DEL

Meninger

Søndag er det 20 år siden Lillehammer bibliotek åpnet sitt nye bygg i tilknytning til det gamle meieriet. På disse årene har biblioteket blitt en godt besøkt møteplass, et sted for læring og inspirasjon! I gjennomsnitt er 600 lillehamringer innom dørene hver dag! Det er barn og eldre, folk med ulik bakgrunn, studenter og andre kunnskapstørste innbyggere.

Vi har bak oss en 210 års tradisjon med folkebibliotek i byen vår, og denne institusjonen lever videre. På mange måter er biblioteket blitt det nye samfunnshuset i bygda.

Lillehammer bibliotek har en høy stjerne blant innbyggerne i byen og i landet for øvrig. For 3 år siden begynte vi med et meråpent tilbud. Til nå har 3000 innbyggere over 18 år tegnet en egen avtale om å bruke biblioteket utenom ordinær åpningstid.

Vi samarbeider med lag- og foreninger, er vertskap for Litteraturfestivalen, her møtes barn og unge til kodeklubb, barnehager er innom, leselyst vekkes, det spilles sjakk, drives med slektsforskning eller språkkafe. Biblioteket er en av grunnmurene i Lillehammer som Unesco litteratur-by.

All aktivitet i dette huset har ført til at Lillehammer bibliotek ifølge norsk kulturindeks i fjor ble kåret til det beste by-biblioteket i Norge, målt på antall utlån, besøk, voksne lånere og arrangementer i forhold til innbyggertallet.

Takk til arkitekt Svein Klaussen som tegna et funksjonelt bibliotekbygg som har tålt tidens tann.

Takk til de svært kompetente bibliotekarene som hver dag hjelper publikum med informasjonsinnhenting og inspirerer oss til god lesning – dette som beriker våre liv.

Takk til vaktmestere og renholdere som har holdt dette bygget i ypperlig stand i disse årene.

Takk til lag og foreninger som bidrar med samarbeidsprosjekter.

Takk til alle lillehamringene som er innom biblioteket hver dag for å gjøre dette til et levende kunnskaps- og inspirasjonssenter. De besøker barne- og ungdomsavdelingen, henter seg fagbøker og romaner for voksne eller besøker Litteraturhuset – der det arrangeres aktuelle samfunnsdebatter, kunnskapsformidling og litterære bokbad.

Og best av alt – det står i Norges lover at det skal være gratis for alle å skaffe seg kunnskap, innhente informasjon, lese en god bok, fordype seg i aviser og tidsskrifter på biblioteket. Alt dette for å sikre et demokratisk Norge.


Grethe Borgen, biblioteksjef, LillehammerSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags