Gå til sidens hovedinnhold

Et Lillehammer-budsjett som kan samle

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Budsjettet i Lillehammer kommune blir endelig vedtatt i neste uke. Partienes interne behandling viser at rådmannens forslag, omtalt som et «ikke bærekraftig» budsjett, kommer til å bli betydelig og riktig justert. Ja, mer enn det. I et budsjett på over 1,6 milliarder kroner er foreslåtte endringer betydelig. Fra posisjon, som fra opposisjon.

Ordfører Ingunn Trosholmen er undervegs med å endre det politiske budsjettarbeidet. Ikke slik for eksempel Høyre har ønsket seg. Men at det viser seg mulig å endre et fastlåst mønster er i seg selv et uttrykk for at noe vil skje for å inkludere alle partier tidligere i dette viktige arbeidet.

Det er en bred forståelse for å effektivisere arbeidet i kommunen. Enn så lenge er dette papirpenger. For kommunen innfører ikke ansettelsesstopp. Det er en betydelig risiko for at Lillehammer ikke oppnår de innsparingene politikerne foreslår. Men alle tenker åpenbart i samme retning, særlig for en topptung stab hos rådmannen mange gjerne ser blir tynnet ut.

Det er en risiko for at Lillehammer ikke oppnår de innsparingene politikerne foreslår

Det er oppsiktsvekkende at det først nå tas et initiativ til bedre logistikkflyt for medarbeidere i hjemmetjenesten. Kan det virkelig være slik at kommunen misbruker ressurser fordi man ikke har god nok logistikkflyt i tjenestens kjøremønster?

Det er positivt at partiene ikke fjerner bunnfradraget for beregning av e-skatten. Om mulig burde denne posten forbli uendret. Derimot er det steg i riktig retning at et bredt flertall vil redefinere prosjektene for brannstasjonen, dels også for Terrassen.

Sps Ola E. Skrautvol har fått lønn for strevet i sin iherdighet etter å etterprøve lanserte prosjekter. Så er det attpåtil en dyd av nødvendighet å bremse kommunens aktiviteter.

Lillehammers økonomi er svært stram. Slik mange andre kommuner også opplever. Noe kan bedres lokalt, men Staten unndrar seg ansvar som også bør bekymre dagens regjeringspartier.