Gå til sidens hovedinnhold

Et magisk dryss av opplevelse er det som må til

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


I dag kan vi se film hvor vi vil. Mobilen, nettbrett og skjermen på veggen i stua byr på utallige muligheter. En ny verden åpnet seg på 1980-tallet da videospilleren ble allemannseie. Den teknologiske utviklingen utfordret monopolet og hele forretningsgrunnlaget til kinoen. Likevel viser statistikken at nordmenn fortsetter å gå på kino. Hva er det kinobransjen har lyktes med?

Kinobransjen har tilpasset seg og rettet fokuset mot kunden. Kino er ikke bare en film. Å gå på kino skal være en opplevelse. For å lykkes må folk få noe annet og mer enn de får hjemme i stua. Lillehammer kino har klart å skape den gode opplevelsen. Tirsdagens ansamling av barn og unge, som ville møte sine idoler før premieren på årets julefilm, er et godt eksempel på det.

En viktig motpol i dagens digitale samfunn

Lista over arrangementer utenom det vanlige er lang, som strikkekino, gallakvelder og storfint besøk. Lillehammer kino trekkes fram som et forbilde i nasjonale sammenhenger, derfor får kinoen langt flere regissør og skuespiller-besøk enn andre norske kinoer. Tirsdag fikk kinoen årets innovasjonspris under Den Norske Kinokonferansen.

Dette styrker filmbyen Lillehammer sitt omdømme og får flere til å oppsøke sentrum og tilbudene rundt. Ordet kino stammer fra det greske ordet kineo, som betyr å bevege. På Lillehammer skaper ikke kinoen bare bevegelse på lerretet, kinoen skaper bevegelse også i samfunnet rundt.

Lillehammer kommune får i samfunnsdebatten kritikk for ikke å samarbeide nok med næringslivet, men kinoen beviser at det er mulig. For butikker og serveringssteder gjelder det samme som for kinoen. I dagens digitale verden er det nødvendig å skape en opplevelse som trekker kundene ut av sofaen. Kinoen på Lillehammer har blitt en viktig motpol i dagens samfunn. Den skaper et fellesskap vi trenger i digitaliseringens tid.

Les også

Askepott tok fansen med storm – fylte fem saler på premieren

Les også

Høye glass og festkledd Bond-publikum fylte kinoen

Les også

Kinosjefen vil samle folk til strikkekino: – Forventer over 100 i salen