Et mer tydelig politisert budskap fra Kongen er det knapt mulig å få

TAKK: Kong Haralds taler imponerer og gir retning for samfunnsdebatter.

TAKK: Kong Haralds taler imponerer og gir retning for samfunnsdebatter. Foto:

DEL

GD MENER
Kong Haralds nyttårstale imponerte alle som så og hørte ham. Igjen. Nå som tidligere. Ikke minst hans omtale av det som personlig har berørt Kongen og hans nærmeste familie i disse dagene.

På få minutter rekker Kong Harald å ta opp mange viktige temaer. Som han samtidig på glimrende vis makter å veve sammen. Til å se helhet og linjer i det han vil formidle og fortelle.

Et samfunn i endring, ungdom, nye kulturer, klima, framtid – alt bringer Kongen inn på et vis det knapt er mulig å være uenig i.

Ett tema som ofte går igjen i Kongens taler er møtene som finner sted på kongeparets mange reiser. I talen på nyttårsaften formulerte han seg slik:

«Fremfor alt vil jeg trekke frem det som rører oss mest på våre mange reiser rundt i Norge: Vi opplever et folk som bryr seg om sine medmennesker. Som bidrar i frivilligheten. Som kjemper for sine små lokalsamfunn – og for at andre skal ha det bra. Disse møtene gjemmer vi på som våre kjæreste fortellinger om hvem vi er og hva vi er laget av. For her opplever vi livskraften som bor i enkeltmennesker når man får brukt seg selv. Vi skal gjøre alt vi kan for å se denne kraften i hverandre og løfte den frem. For summen av enkeltmenneskers livskraft er samfunnets levedyktighet.»

Et mer tydelig politisert budskap fra Kongen er det knapt mulig å få. For hva er det han sier? Jo, at «livskraften» må og kan brukes for å opprettholde lokalsamfunn som på mange vis er truet.

Av hvem? Og på hvilket vis? Storsamfunnet legger rammer for mange lokalsamfunn som virker både truende og hemmende. Så er det altså «livskraften» som skal gi fortsatt liv. Dagens politikk, en svekket distriktspolitikk, må altså kompenseres med lokal livskraft.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags