Et nytt Eidsiva

Hamar  20101010.
Eidsiva Energi, Hamar
Foto: Lisa-Marie M. Selvik / Scanpix

Hamar 20101010. Eidsiva Energi, Hamar Foto: Lisa-Marie M. Selvik / Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debatt 
Kraftbransjen er i ending. Det skjønner alle. Verden skal elektrifiseres. Fossilt brensel skal erstattes med ren og fornybar energi. Vann, sol, vind. Biler, busser, tungtransport og flytrafikk skal i fremtiden drives fram av strøm, ikke olje og gass. Verden trenger mer datakraft, og datakraft trenger energi. Ren energi.
 

Det er i dette markedet norske og internasjonale kraftselskaper skal konkurrere og levere i årene som kommer, og for å klare det trenger selskapene store økonomiske muskler for å gjøre de nødvendige investeringene for å overleve.

Eidsiva er et relativt stort kraftselskap og i eventuelt samarbeid med Hafslund vil det være landets nest største nettselskap.

Men er en fusjon et gode for Lillehammer, og for oss menneskene som bor her?

For Arbeiderpartiet har tre spørsmål vært viktigere enn noen andre i denne prosessen:

1) Hvordan ivaretas Lillehammers verdier og fremtidige inntekter gjennom fusjonen?

2) Hvordan sikres det offentlige eierskapet for fremtiden?

3) Hva skjer med arbeidsplassene på Lillehammer?

Ingen kan sikkert si noe om fremtidig verdiutvikling, men alle spådommer går i retning i at kun de selskapene som har økonomiske muskler til å investere i fremtidige løsninger vil overleve i kraftmarkedet. Status quo er rett og slett ikke en mulighet. Sammen vil Hafslund og Eidsiva ha 900.000 nettkunder og være en norsk gigant. Det er derfor mest sannsynlig at verdiutviklingen vil være positiv, og gjennom den fremforhandlede aksjonæravtalen er Lillehammer sikret et fornuftig, fremtidig årlig utbytte som ligger noe høyere enn dagens.

Både Hafslund og Eidsiva er i dag 100 % eid av det offentlige. Hafslund eies av Oslo kommune, og Eidsiva eies av 27 kommuner og to fylkeskommuner. Gjennom en fusjon sikrer vi offentlig eierskap for fremtiden. Dette mener vi i Arbeiderpartiet er viktig for å sikre kontroll over naturressurser og viktig infrastruktur. Det er viktig at Eidsiva forblir eid av kommunene i Innlandet, slik at vi som bor her fortsatt kan nyte godt av naturressursene regionen vår er så rik på.

Eidsiva vannkraft holder til i Lillehammer. Nesten 70 mennesker har sitt daglige virke der. Det er altså en stor og viktig arbeidsplass for Lillehammer-samfunnet. Det ikke alle vet er at kraften Eidsiva produserer bare i liten grad kommer fra kraftverk Eidsiva selv eier. Mange av kraftverkene Eidsiva produserer kraft fra eies av Hafslund. Gjennom fusjonen vil Eidsiva vannkraft ha en sikker fremtid i form av fremtidige oppdrag. Like viktig er det at vi gjennom aksjonæravtalen som er fremforhandlet har sikret oss at dette fagmiljøet skal holde til på Lillehammer.

I sum gjør disse tre forholdene oss i Arbeiderpartiet trygge på at et samarbeid med Hafslund er et gode for Eidsiva, og gjennom det er gode for alle oss som bor i Lillehammer og er deleiere i selskapet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags