Et svekket Høyre mot valg 2021

ØNSKETENKNING: Erna Solberg ønsker å være statsminister til 2025.

ØNSKETENKNING: Erna Solberg ønsker å være statsminister til 2025. Foto:

Av
DEL

Meninger
Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, bekreftet i NRK fredag morgen at hans parti har realitetsorientert seg etter valgnederlaget i årets lokalvalg. Dårligere oppslutning, så vidt over 20 prosent, mislykket overtakelse av styring i større byer og mer enn en halvering av antall ordførere er den tørre opptellingen.

Jan Tore Sanner sier det han må si, at partiet er i gang med å legge strategiene for å lykkes med fortsatt regjeringsmakt etter valget om to år, i 2021. En del av denne strategien handler om Erna Solberg.

Både Høyre og Solberg selv er dømt til å måtte flagge det Solberg har formidlet: Hennes ambisjon er å være statsminister fram til 2025.

Hva annet skulle hun si? Partiet har ingen åpenbar etterfølger etter Solberg. Dessuten vil det være fatalt for partiet om Erna Solberg allerede nå skulle signalisere at hun er lei av rollen som statsminister. Følgelig sier hun det hun må si.

Høyres maktbase utover i landet har fått seg en knekk i årets valg

Grunnlaget er blitt vesentlig dårligere for Høyre i oppkjøringen til stortingsvalget om to år. Pr. dato står partiet med bare 31 ordførere. Dermed er partiets legitimitet som styringsparti blitt vesentlig svekket. I ti av elleve fylkeskommuner blir det rødgrønt styre i fire år. Høyres maktbase utover i landet har fått seg en knekk i årets valg.

Om ikke dette er alvorlig nok, vil problemene stå i kø for Erna Solbergs regjering. I dag fortoner seg som utopi av firepartiregjeringen skal overleve i to år fram til 2021-valget. Bare et enda verre havari for Ap kan bli årsak til at opposisjonen ikke overtar regjeringsmakt etter neste valg. Da vil Erna Solbergs lederposisjon bli historie.

Statsministeren skal også bli mer klimaengasjert. Det skal selvsagt alle partier bli. Solberg er i ferd med å bli mest kjent for å bruke oljepenger. Det gir ingen god ballast for fortsatt styring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags