Et svekket regjeringssamarbeid

SVEKKET: Erna Solberg er svekket og må balansere mellom Trine Skei Grande og Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

SVEKKET: Erna Solberg er svekket og må balansere mellom Trine Skei Grande og Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

DEL

GD MENER
Bruk av mange milliarder kroner ekstra til transportformål skaper selvsagt isolert sett glede der hvor milliardene settes inn. Slik er det alltid når en godtepose åpnes. Den som finner noe man liker vil alltid legge mest vekt på dette.

Erna Solberg og hennes vaklende flertallsregjering skrev seg fredag kveld inn i historiebøkene for hvordan et regjeringssamarbeid ikke skal utøve tillitsskapende samarbeid. Når en regjeringssjef for åpen mikrofon må markere autoritet gjennom å stille ultimatum, er det et varsel om økende politisk sykdomstegn.

Solberg og Høyre kan håpe på det samme som Frp og Venstre gjør: At en skjør enighet om bomavgifter og kollektivsatsing skal berge partiene gjennom de to siste valgkampukene noe bedre enn kriselampene har varslet.

Det er ikke uttrykk for autoritet når lederskap er avhengig av uansvarlig pengebruk

Solbergs ultimatum viser at hun må vise lederegenskaper utover det å pøse på med flere milliarder kroner enn det hun egentlig har råd til. Solberg skal forsøke å lappe samme et samarbeid der det har haglet med mishagsytringer mellom særlig Frp og Venstre. For hva er det egentlig som skal være limet mellom to partier som så sterkt misliker hverandre?

Om to uker kjenner vi til valgutfallet. Dersom enten Frp eller Venstre utsettes for et havari vil det være utenkelig med en flertallsregjering fram til neste valg i 2021. Motsetningene som nå er avdekket, viser behov for mer enn mange milliarder kroner som smøremiddel.

Flertallsregjeringen har vært Erna Solbergs visjon og drøm. Den har gått i oppfyllelse. Samtidig viser den til fulle statsministerens svakhet i å forene andre partiers ulike hensikter med å delta i hennes regjering. Solberg har gitt et verdifullt innsyn i hva hun sliter med i egen regjering. For det er ikke uttrykk for autoritet når lederskap er avhengig av uansvarlig pengebruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags