Gå til sidens hovedinnhold

Et trist syn langs elva

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Med våren
kommer vinterens synder for dagen. Grøftene langs hovedvegene er fulle av alt det trafikanter ikke gidder å kjøre med seg hjem eller til nærmeste søppelkasse. Hurtigmatemballasjen og annen søppel forsvinner i løpet av noen uker. Statens vegvesen har ryddet etter oss i mange år.

Forsøplingen langs vegen har vært lett å få øye på. Ingen trekker i tvil at det er riktig å bruke ressurser på oppryddingen. Fullt så enkelt er det åpenbart ikke å holde orden langs våre vassdrag. Fra flere steder kommer det rapporter om forsøpling langs elva, og om at den ventede vårflommen vil ta med seg blant annet rundballer og landbruksplast.

Det er åpenbart behov for organisering for å få dette på stell. Beklagelig vis ble den omfattende ryddeaksjonen som var planlagt i vår utsatt, på grunn av smittefare. Det kan likevel ikke være slik at alt får ligge i mangel på organiserte tiltak.

Organiserte fellestiltak erstatter ikke grunneieransvaret. Mye har blitt bedre, men fortsatt er det langt igjen til mål. Etter noen år med sterkt søkelys på landbruksplast, er det utrolig å se bildedokumentasjon som viser tingenes tilstand i dag. Mens de fleste tar ansvar og sørger for at avfall håndteres slik avfall skal håndteres, er det fortsatt for mange eksempler på at noen bokstavelig talt lar problemene seile med vårflommen.

Forsøplingen er ødeleggende, også for landbruket

Engasjerte folk varsler lokale myndigheter. Lokale myndigheter ser ut til å følge opp i varierende grad. Det er bra at kommunene i Midt-Gudbrandsdalen følger opp konkrete tilfeller på formelt vis. Vi har passert det punktet da rundballer og plast på avveie kunne unnskyldes med manglende bevissthet. Denne forsøplingen er ødeleggende for naturen, og den er ødeleggende for landbruket.

Varsler om plast på avveie: – Jeg blir ikke veldig populær