Gå til sidens hovedinnhold

Etter 70 år fikk Arne fra Tretten sin velfortjente medalje

Artikkelen er over 2 år gammel

Arne Sagmoen bidro som sjåfør i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig. 70 år etterpå ble han tildelt sin fortjente heder og medalje av områdesjef i Oppland utrykningsområde og Oppland Heimevernsdistrikt, Per Gunnar Hagelien.

– Medaljene som utdeles i dag for tjeneste i Tysklandsbrigaden burde vært delt ut for lenge siden. Den anerkjennelsen som omfattes av medaljene er viktig og riktig å få så tidlig som mulig. Jeg må bare beklage at det ikke har skjedd tidligere. Men at Forsvaret, myndighetene og at Norge nå viser at de setter pris på innsatsen, og at de hedrer sine veteraner fra forskjellige internasjonale operasjoner og engasjementer er uansett viktig og riktig, sier Per Gunnar Hagelien, områdesjef i Oppland utrykningsområde og Oppland Heimevernsdistrikt, i en pressemelding.

Det ble en stor dag for trettlingen Arne Sagmoen lørdag. Da fikk han heder og medalje for sin innsats etter andre verdenskrig i Tysklandsbrigaden. Det var en norsk militær styrke som deltok i den allierte okkupasjonen av Tyskland etter landets nederlag i andre verdenskrig. Norge deltok med rundt 57.000 soldater.

– Takk for innsatsen, vi hedrer alle veteraner, og den innsatsen som er blitt gjort av tusenvis av norske menn og kvinner vil aldri bli glemt, sier Hagelien, i pressemeldingen.

Arne Sagmoen møtte på rekruttskolen og fikk militær opplæring i knappe 4 måneder før han i august 1949 sammen med resten av kontingenten på vel 4200 mann ble sendt til Schleswig Holstein, nord i Tyskland. Sjøtransporten gikk med KNM Svalbard til Cuxhaven og derfra videre til tjenestestedet med tog og bil.

Arne tjenestegjorde som sjåfør under hele tjenesteperioden. I februar 1950 avsluttet BRIG 492 sitt oppdrag og ble avløst av en ny kontingent, BRIG 501.

– Jeg følte meg aldri truet og oppdraget var stort sett fredelig, sier Sagmoen i en pressemelding.

Arne Sagmoen tildeles Tysklandsbrigadens veteranmedalje for sin innsats og tjeneste i Tysklandsbrigaden, BRIG 492 august 1949 til februar 1950. Likeledes tildeles Arne Sagmoen Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin tjeneste i Tysklandsbrigaden BRIG 492, august 1949 til februar 1950.