Gå til sidens hovedinnhold

EU-velgernes signal til sosialdemokratene - også i Norge

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Valgene til EU-parlamentet ble en ny påminnelse om hvordan sosialdemokratiske partier strever i mange av EUs 28 medlemsland. Helgas valg bekreftet hvordan også nordiske land innhentes av trenden vi lenge har sett utvikle seg i Europa.

Det danske Arbeiderpartiet tapte klart mer enn forventet. Om kort tid får vi en bekreftelse på utviklingen. Valget til Folketinget foregår 5. juni med valg av samtlige 179 representanter. Mange har trodd at Arbeiderpartiet nå skulle kunne vinne statsministerposisjonen. EU-valget søndag gjør dette utfallet langt mer uvisst.

Hvorfor er det særlig sosialdemokratene som blør når ytre høyre, liberale og de grønne vinner fram i mange europeiske land? Med uvissheten i Danmark, hva kan skje i vårt eget land – ved valget i september?

Støre kvier seg for å sette fri flyt av arbeidskraft på dagsorden. Dette haster nå

 

Svarene er sikkert mange. Men ett forhold går igjen: Usikkerheten i arbeidsmarkedet, manglende stabilitet og forutsigbarhet for sysselsetting, arbeidsliv og sosial trygghet.

I Norge er Ap under press knyttet til EØS-avtalen. EU har utviklet fokus på frihandel, men mindre på stabilitet i arbeidsmarkedet. Tvert imot, EU har tatt valg som stimulerer til mer uro. Nå høster mange land resultatene av hvordan et EU over år har lagt for liten vekt på stabilitet.

Det er interessant at det ikke først og fremst er nordiske sosialdemokratier som har satt foten ned på en slik utvikling. Men nå kommer debatten innad i EU. Der mange land og bedrifter i øst ser med bekymring hvordan de kan bli fratatt fordelen med å sende mye billig arbeidskraft vestover.

Valget i Danmark 5. juni blir en ny pekepinn. Jonas G. Støre kvier seg for å sette fri flyt av arbeidskraft på dagsorden. Dette haster nok nå.