Gå til sidens hovedinnhold

Eventyret i Innlandet

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Påskeeventyret er over oss. Kan hende blir det en drømmepåske for alle som tilbringer dagene på våre kanter av Innlandet. Nok snø, sol og gode temperaturer gir rammene vi ofte ønsker oss. For alle som søker ut i løypene, bortover som nedover, gir det grunnlag for opplevelser og bevegelser vi alle nyter godt av.

NHO Reiselivs nylige undersøkelse viser at Oppland er det fylket flest nordmenn ville feriert i om de fikk velge fritt. Det kommer ikke som noen stor overraskelse. Vår del av Innlandet har flest hytter sammenliknet med andre regioner.

Andre undersøkelser viser samtidig at det er mer enn sol, snø og flotte skiløyper som lokker fritidsfolket til Innlandet. Mer aktivitet enn hjemme i hverdagen, mer ro, en roligere puls er noen av en hel rekke begrunnelser for hvorfor fritidslivet etterspørres.

Innlandets suksess som attraktivt vertskap må følges opp. Oppgavene venter oss

 

I dag er det knapt lov å bygge hytte uten å legge til rette for nødvendig vann og kloakk. Samtidig foregår det en storstilt utbygging av slike fasiliteter i etablerte hytteområder. Dette er med på å øke bruken av fritidsboligene dramatisk.

Erfaringstall viser at vi nærmer oss 15 millioner gjestedøgn på hyttene i Oppland. I sum gir dette en bilde på en fritidsnæring av enorme dimensjoner. Det er milliardsummer det handler om. Hvert eneste år. Gjennom handel, service og håndverkerinnsats. Ringvirkningene er store.

En slik suksess gir også utfordringer. Klimaavtrykk skal måles. Utslipp og miljøhensyn skal ivaretas. Transport til og fra fritidsadressene kan det og bør det gjøres mye med. Regionale myndigheter ønsker å være frampå med nye og framtidsrettede løsninger. Samme holdninger preger fler og fler fritidsbeboere. Innlandets suksess som attraktivt vertskap må derfor følges opp. Oppgavene venter oss.

LES OGSÅ: Strålende sol møtte skifolket på Sognefjellet

LES OGSÅ: Flere vil bo på hytta på Gålå: – Det har vært for strengt

LES OGSÅ: Nå får alle hytteeiere i Sel spørsmål