Gå til sidens hovedinnhold

Exit Anne Enger betyr exit Mjøssykehus i Moelv

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det er dramatisk for Sykehuset Innlandet når helseforetakets styre ikke har tillit hos oppdragsgiver Helse Sør-Øst. Anne Engers avgang som styreleder kommer ikke overraskende. Hun, sammen med sitt styre, har valgt å kjøre en en-spors løsning med nytt hovedsykehus «ved Mjøsbrua», i Moelv.

Helse Sør-Øst har aldri vært noen ihuga forkjemper for formuleringen «ved Mjøsbrua». Eierskapet til dette har i mange år tilhørt ledelsen i Sykehuset Innlandet. Ene og alene for å finne en veg ut av et uføre med regionkamp mellom byer, regioner og partier.

Grunnlaget for Sykehuset Innlandets posisjonering kunne forstås for sin tid da et nytt hovedsykehus ble forbundet med nettopp bare ett samlende sykehus.

Exit Anne Enger blir trolig exit Moelv som adresse for nytt Mjøssykehus

Kontrakten fra Helse Sør-Øst er revidert. Nå snakkes det ikke om ett hovedsykehus. Det snakkes om hele fem sykehus: Det nye sykehuset, et supplerende akuttsykehus, et elektivt sykehus, Tynset sykehus og Kongsvinger sykehus. Det siste nå overført til A-hus.

Anne Enger og hennes styre har over lang tid sett endringene komme, men ingen har evnet å endre kurs. Selv gjorde hun det til et politisk løp å skulle forankre et nytt sykehus nord for Hamar, inkludert lokalmedisinske tilbud på Fagernes og Otta.

De siste hører med i arbeidet til Helse Sør-Øst. Men som GD omtalte i november, det er ingen umulig løsning at et nytt sykehus legges til Hamar, mens det nye premisset – et stort supplerende akuttsykehus – legges til Lillehammer. Da blir Gjøvik vertskap for det elektive tilbudet, inkludert onkologien.

Fortsatt kan det bli overraskelser i sykehusarbeidet. Men exit Enger blir trolig exit Moelv.

Hva gjør disse to dersom det ikke blir hovedsykehus i Moelv?