Etter cirka tre måneder med korona-tiltak, er Norge stort sett lammet. Arbeids- og næringslivet har stoppet opp. Hva alt dette gjør med samfunnsøkonomien, er skremmende tenkning.

Korona-tiltakene har satt lås for viktige funksjoner, som har havnet i fryseboksen. Etter hvert som myndighetene har åpnet opp for normale funksjoner, står det meste igjen. Det går for sakte.

I korona-perioden har jeg vært på apotek, dagligvarehandel, bildekkoperatør, bokhandel, jernvarehandel, blomsterbutikk, veskebutikk, sportsbutikk, apotek, Narvesen og andre. Vi har neppe smittet hverandre.

Gjenåpningen av samfunnet går for sakte.

Det finnes mange yrker som kan fungere innenfor dagens avstandsregler. Bygg og anlegg er ett eksempel. De jobber vanligvis mange meter fra hverandre. Sett slike anlegg i gang!

Folk har vært flinke til å holde avstand. Det er tydeligvis blitt innbakt i ryggraden hos de fleste av oss. Det er mange yrker som klarer å takle de forsiktighetsregler myndighetene har satt opp. Gi folk en sjanse til å bevise det!

Mange yrker venter på en sjanse til å gjenåpne. Jo lengre vi venter, desto større virkninger får det på samfunnsøkonomien. Dette, med dagens fart, kan gå mot en katastrofe vi må leve med i årevis. Få fart!


Odd Arne Olafsen, Lillehammer