Den kjølige og friske høstlufta vitner om at vi er på veg inn i en ny årstid. En mørkere tid hvor vi bruker mer strøm. Samtidig er strømprisene skyhøye. Holder prisnivået seg like høyt som den siste uka, kan det koste husholdninger et par tusenlapper ekstra hver kommende vintermåned.

Mange faktorer påvirker strømprisen. Vannmagasinene er lavere enn de var i utgangen av juli, og på et rekordlavt nivå for årstiden. I Europa er det rekordhøye gasspriser, det er høye priser på kull og det er rekordhøye priser på CO2 kvoter. Som om ikke årsaken til de høye strømprisene er vanskelige å forstå, er det ikke enklere å fatte hvorfor innbyggere som bor i samme kommune kan få helt forskjellig pris.

Norge er delt opp i fem strømsoner med ulike pris på strøm. Region Øst går gjennom Sandbumoen sør for Otta. Innbyggere som bor sør for Sandbumoen betaler mer enn dem som bor nord for grensen. De høye strømprisene treffer noen hardere enn andre.

En ny regjering må raskt finne tiltak som beskytter de mest utsatte mot den verste strømsmellen

Ap, Sp og SV er enige om at noe må gjøres for å få ned strømregningen, men er uenige om hva som må gjøres. Sp ønsker å fjerne elavgiften umiddelbart. SV vil ha spesifikke tiltak for dem med dårlig råd. I Ap snakkes det om bostøtte for dem som trenger det. Presset på en ny Støre-regjering vil øke i takt med strømprisene.

Nå skal partiene forhandle. Før regjeringsplattformen er klar, kan ingen si hva slags avbøtende tiltak som kan komme. Det som derimot er sikkert er at vi sparer både miljøet og vår egen lommebok ved å redusere strømforbruket. Det er bra om mange bruker mindre strøm. Men familier med dårlig råd kan ikke måtte dusje om natta for å få råd til mat. Bønder og industrien kan ikke legge ned drifta. En ny regjering må raskt finne tiltak som beskytter de mest utsatte mot den verste strømsmellen.