Netflix-dramaet «Lilyhammer» fikk stor oppmerksomhet etter premieren for ti år siden i år, og ble raskt en publikumsfavoritt både i Norge og i utlandet.

Seersuksessen var også Netflix' aller første egenproduksjon, bedre kjent som en «Netflix Original». I anledning TV-seriens tiårsjubileum ser det derimot ut til at Netflix nå fjerner den populære dramaserien. 20. november forsvinner den nemlig fra strømmetjenesten.

Det er det flere som reagerer på, deriblant hovedrolleinnehaver Steven Van Zandt (70), bedre kjent som Little Steven, samt en trofast «Lilyhammer»-fanskare.

Reaksjoner fra hele verden

Det er ingen tvil om at Netflix-serien har betydd mye for mange. Da Van Zandt delte beskjeden i et Facebook-innlegg tirsdag, tok det ikke lang tid før det strømmet inn med reaksjoner i kommentarfeltet.

– Jeg har ikke fått det bekreftet, men det ser ut som «Lilyhammer» er i ferd med å forsvinne fra Netflix, som var den aller første serien deres, 20. november. For en bursdagsgave! Grattis, skriver han blant annet, og ber de som ikke har sett serien eller ønsker å se den på nytt benytte seg av muligheten nå.

I løpet av et par timer hadde over 1000 fans lagt igjen en kommentar og takket skuespilleren, som også var med på å skrive manuset, for en flott serie.

– Dette er et fantastisk show, så bra rollebesetning og skuespill! Jeg har sett serien flere ganger. De bør beholde det bare for historiske formål! Første originale Netflix-serien å streame, skriver en i kommentarfeltet.

En annen skriver at det er synd at et så vellykket program blir borte, og at han ikke forstår seg på selskaper som ikke tar vare på sin «egen historie».

En amerikansk fan påpeker at serien hjalp familien med å knytte sterke bånd til søskenbarna sine i Norge:

– Elsker det showet. Det er en gjeng av oss som elsker å se den og snakke med våre norske søskenbarn i Norge om det. Hjalp oss å knytte et bånd sammen.

Det har foreløpig ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar om hvorfor Netflix fjerner «Lilyhammer» på tiårsjubileet.

– Veldig trist

Komiker og skuespiller Steinar Sagen spilte karakteren Roar Lien i seersuksessen. Han har også fått med seg den triste nyheten når Nettavisen tar kontakt.

I likhet med mange andre, synes også han også det er synd at «Lilyhammer» nå forsvinner fra Netflix.

– Det er veldig trist at det skal tas vekk. Når Netflix og disse andre strømmeplattformene kom, så tenkte jeg at det var fint at vi nå endelig skulle få et arkiv der vi alltid kunne gå tilbake å se på tidligere ting man har gjort. Sånn er det åpenbart ikke, sier han til Nettavisen.

Sagen avslører at han støtt og stadig ser på serien for å få et lite tilbakeblikk.

– Jeg kikker på det innimellom for å se om det har holdt seg, og det syntes jeg det gjør, sier han og legger til at han håper TV-serien returnerer på et eller annet tidspunkt.

Ville lage fler sesonger

Det er ingen tvil om at serien har betydd mye for mange etter å ha lest alle reaksjonene som er blitt lagt igjen under Facebook-innlegget til Van Zandts.

Van Zandt spilte karakteren Frank Tagliano, som var en gangster fra New York. Han reiste til Lillehammer i Norge for å gjemme seg på landsbygda etter at han vitnet mot sine tidligere medarbeidere.

Han har vært flere ganger på besøk i Norge i etterkant av at serien ble spilt inn. I 2021 fortalte han i et intervju at han til og med var åpen for å lage en fjerde sesong av Netflix-serien.

– Jeg synes serien bare så vidt var begynt. Jeg vil gjerne lage mer «Lilyhammer», sa han til TV 2.

Skuespilleren mente også at Norge alltid har vært et mysterium for resten av verden, noe han tror også var en del av grunnen til at den fikk så mye oppmerksomhet.