Pride arrangementene i Nord-Gudbrandsdalen ble en suksess. I Lesja møtte mange opp for å markere skeives rettigheter og aksept. Selv om Pride skal være en fest, så er det i alvoret arrangementet har sitt utspring. Det er i dette alvoret at det slår uheldig ut å skulle arrangere Straight Pride Familie Festival.

Kjærligheten mellom mann og kvinne og den tradisjonelle kjernefamilien har ikke blitt utsatt for hat, trusler, vold og sjikane. En razzia mot en nattklubb for homofile i new York for 53 år siden, var starten på Pride markeringene. Homoseksualitet var forbudt. Personer politiet mente så eller oppførte seg homoseksuelt ble tauet inn. Homoseksualitet var lenge tabubelagt og straffbart i Norge. I 1972 ble forbudet mot homofilt samliv mellom menn opphevet, men homofili er fremdeles ulovlig i flere land. Samliv mellom heterofile har aldri vært forbudt.

En ny festival for å feire familien og kjærligheten mellom mann og kvinne skal gå av stabelen på Tretten i juli. Nyheten vekker sterke reaksjoner i kommentarfeltene på Facebook. Arrangørene forlanger at politikerne også støtter denne saken.

I Norge setter vi ytringsfriheten og demokratiet høyt, men både her, i USA og i Europa er ytringsfriheten under press. Diskusjonene hardner til, motpolene vokser. Det er en skjør balanse mellom å si hva vi mener mener og har lyst til, og ikke dele hatefulle eller diskriminerende meninger.

Initiativtagerne bak Straight Pride Familie Festival beveger seg ut i på en knivskarp egg. De sier de ikke har noe imot homofile, men dette arrangementet heller bensin på bålet. I USA arrangerer ekstreme bevegelser festivaler med tilsvarende navn. Veksten i ytterliggående miljøer i USA er skremmende. Denne utviklingen må vi motvirke her hjemme. Straitgh Pride Familie Festival er med på å øke avstanden mellom skeive og streite. Denne avstanden trenger å bli mindre, ikke større.

Les også

Pride – det er Nord-Gudbrandsdalen det

Les også

For 53 år siden ville transseksuelle blitt arrestert- Nå har politiet heldigvis en annen rolle