Terningkast 5: Befriende godt, norsk

Artikkelen er over 9 år gammel

«Mannen som elsket Yngve» Norsk hverdagsdrama Regi: Stian Kristiansen Med bl.a. Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch, Arthur Berning og Ole Christoffer Ertvaag Anmeldt av Per Ivar Henriksbø

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Nei da, dette handler ikke om Yngve Hågensen!

Jo da, filmen er norsk, og den er god. Faktisk befriende god. Kanskje fordi vi er ute av oslogryta og tilbake i distriktet som ga oss «Mongoland» og «Monstertorsdag», Stavanger og Nord-Jæren.

Mer enn habile skuespillere i alle ledd. De er med på gjøre «Mannen som elsket Yngve» til verdt å se. Jeg synes faktisk at det i stor grad er aktørene som gjør filmen interessant og troverdig, og som driver historien framover.

Sjølsagt ville ikke det skjedd uten en regissør som visste hvor han ville, og en stab for øvrig som hadde mer enn lyst til å starte filmåret 2008 med noe publikum bør se. Og se den bør vi alle. Det er ikke hverdagskost at norsk film lander såpass støtt, sjøl om det ikke er første gang det lages bra film her på berget.

Uansett viser «Mannen som elsket Yngve» at det gror godt rundt i de regionale filmmiljøene.

Handlingen er lagt til 1989. Det var året da Berlin-muren falt og ikke mer enn et par år siden vesttyskeren Mathias Rust landet med et énmotors Cessna 172-fly på brua Vasilevski Spusk i sentrum av Moskva, og takset frimodig opp til Den Røde Plass der han ble stanset og pågrepet.

Jeg skal ikke si at jeg vet eller husker alt fra det dramatiske året, men jeg mener å minnes at de aller fleste av oss som hadde flydd rundt med alskens buttons med radikale symboler og budskap på midten og slutten av 1970-tallet, hadde sluttet med det for lengst da vi kom til siste del av 80-tallet. I denne filmen går de unge rundt med veldig mye buttons. En detalj, ok.

Jarle er filmen hovedperson. Han blir med i Mathias Rust Band, en rocketrio med vulgære tekster. Jarle er kjæreste med Kathrine (Ida Elise Broch som også var hovedpersonens kjæreste i filmen «Switch»).

Da det dukker opp en ny gutt i klassen på den videregående skolen Jarle og vennene går på, skjer det noe med hovedpersonen. Han merker en spesiell dragning mot denne Yngve, og snart begynner han å slites mellom sine følelser overfor Kathrine og sine ennå ikke identifiserte emosjoner overfor Yngve. Skritt for skritt skildres en historie om heterofili, homofili og bifili; om søkende ungdom og om et samfunn som ikke helt er i stand til å takle verken strømningene eller normene som blottstilles.

Det hele fortalt småmorsomt og lunt i en historie ikke helt fri for tårer.

Artikkeltags