Terningkast 5: Når barn må ta voksenansvaret

Odin Waage spillefilmdebuterer i rollen som Pål. Han er begavet.

Odin Waage spillefilmdebuterer i rollen som Pål. Han er begavet. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Sammen Norsk drama Regi: Matias Armand Jordal Med bl.a. Fridtjov Såheim, Evy Kasseth Røsten og Odin Waage

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Hamar-gutten Odin Waage spillefilmdebuterer i rollen som Pål. Og han gjør det så bra at jeg knapt kan huske å ha sett et barn i norsk spillefilm framstå så overbevisende. Her har vi å gjøre med en særdeles begavet gutt som ikke bare skjønner hva han holder på med, men som blotter en dypere forståelse av sin karakter.

Nå kan ikke én sjel alene bære en film. Odin skal likevel ha sin porsjon av æren. Det skal selvfølgelig også Fridtjov Såheim, som gir troverdighet til guttens far. La meg for all del ikke glemme regissøren. Han er langfilmdebutant, attpåtil, men bærer likevel på en hederlig arv. Matias er sønn av skuespillerne Helge Jordal og Frøydis Armand. Særlig pappa minnes for sine mange filmroller, på slutten av 1970- og gjennom mesteparten av 1980-tallet.

«Sammen» er ingen barnefilm, bare så det er slått fast. Det er heller ingen komedie; tvert om en dramatisk, alvorstung og i alle høyeste grad tankevekkende film om barn og voksne som får livet snudd på hodet.

Pål, moren og faren skal på ferie til Syden. Men på veg til flyplassen skjer en fatal og i aller høyeste grad tragisk ulykke. Den gravide moren omkommer på fatalt og unødvendig vis. Tilbake sitter gutten og faren. Filmen forteller hva som skjer med de to etter at de har mistet den de var mest glad i. Mens Pål prøver å finne seg sjøl i sorgen og savnet, taper faren fullstendig grepet som alenepappa, samtidig som han gjennom livsløgnen søker å overskygge det som er vanskelig. Det blir ikke bedre av at begge prøver å plastre et forhold dem imellom, som egentlig aldri har vært varmt. åpent og tillitsfullt. De skulle stått sammen og støttet hverandre i den vanskelige tiden, men får det ikke til.

Det sterkeste i filmen er skildringen av voksnes fallitt. Med usminkede virkemidler forteller «Sammen» oss at barna må slippe å bære ansvaret. I filmen er det nemlig gutten som må være mann når mannen blir gutt.

Jeg vil framheve den stemningsfulle musikken og vellykket bruk av håndholdt kamera. Sannelig spillefilmdebuterer Matias Armand Jordal med respekt. Et stort talent jeg ser fram til å se mer av i åra som kommer.

Artikkeltags