Terningkast 3: Olje-zombier

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

MØRKE SJELER Norsk skrekkfilm Regi: Mathieu Peteul og César Dukasse Med bl.a. Morten Rudå, Kyrre Haugen Sydness, Ida Elise Broch, Johanna Gustavsson, Jan Hårstad og Gustav Adolf Hegh

DEL

Vi har hatt «Fritt Vilt» én, to og tre. Vi har hatt «Rovdyr»; nå får vi «Mørke sjeler». En norsk grøsser med flere tonn skrekkscener.

Ikke noe galt med verken ideen eller symbolikken. Problemet med denne filmen er alle de logiske bristene, og at folk handler så sinnssykt irrasjonelt. Nå er det ikke ukjent at mennesker i krise, eller personer i sjokk og ubalanse, gjør og sier rare ting. Men jeg har vanskelig for å tro at polititjenestemenn og ansatte på sykehus er så klønete og dumme som i denne filmen. Her mister de det meste av troverdighet.

«Mørke sjeler» baserer seg dessverre på at folk oppfører seg irrasjonelt og handler deretter. Derfor blir det mer irriterende enn spennende.

Jeg tror ikke musikklærere er dumme, men at det må en ansatt ved Barratt Due i Oslo for å oppklare en alvorlig kriminalsak, er ikke akkurat rimelig. I alle fall ikke gjennom å handle dels dristig, dels uten fornuft.

Det viktigste jeg lærte av «Mørke sjeler», var at man skal passe seg for Hydro-ansatte arbeidere i oransje kjeledress, spesielt dem med støvmaske over munn og nese, og som bærer på elektrisk drill. De er farlige de!

Og så skal man passe seg litt for oljeindustrien. Muligens skal vi se det som skjer med menneskene i filmen, som en metafor på hva som kan komme til å hende oss alle hvis vi fortsetter å stole på at oljeinntektene løse problemene våre. Kanskje er vi i ferd med å bli litt zombier, noen hver.

«Mørke sjeler» er skuespiller Gustav-Adolf Heghs siste film (han døde i oktober sist høst), og er nesten den skumleste av alle.

Også på plussiden: Skrekkeffektene er såpass gode at de nok greier å ta nattesøvnen fra enkelte. Det er antakelig meningen med filmer av denne typen.

Artikkeltags