(Avisa Nordland)

Gode lover for forbrukerne har gjort salg av kredittkort til en ny trend, skriver Nettavisen.

- Dette er en oppfinnsom trend, og svindel på høyt nivå, sier forbrukerøkonom Lene Drange i Luksusfellen.

Gjennom Luksusfellen er Drange i kontakt med mange mennesker med gjeldsproblemer, og mange mennesker som jobber profesjonelt med problematikken. Det var her hun først hørte om denne type kredittkort-salg.

Deretter spurte hun sine 60.000 følgere på Snaponomi om noen hadde vurdert å selge kredittkortet sitt, for deretter å melde det stjålet. Mange av følgerne fortalte at de enten hadde solgt eller kjøpt kredittkort, og at det var en god inntekt i en ellers stram økonomi.

Slik fungerer det

Programlederen forklarer svindelmetoden slik:

  1. Person 1 selger kredittkortet sitt med for eksempel 40.000 kr i kredittgrense til person 2.
  2. Person 2 kjøper kortet for 15.000 kr, før han/hun bruker hele kreditten på 40.000 kroner i løpet av et per dager.
  3. Person 1 melder kortet stjålet etter et par dager. Vanligvis må  kredittkortkunden ikke betale mer enn 1200 kroner i egenandel for transaksjonssvindel. Resten av kostnaden går til banken.

Egenandelen er regulert i Finansavtaleloven paragraf 35 (ekstern lenke)som gir kredittkortkunder god beskyttelse mot transaksjonsvindel.

Maksimal egenandel er 12.000 kroner, forutsatt at korteieren ikke blir tatt for svindel. Nettavisen har tidligere skrevet inngående om hvordan forbrukere er beskyttet mot uautoriserte betalingstransaksjoner.

- Det er mange som tar kontakt og lurer på om dette er lovlig eller ikke, både i forbindelse med Luksusfellen og på min økonomi snap, sier Drange og understreker at dette altså ikke er lovlig.

Kjøper til utenlandstur

- På min økonomisnap, Snaponomi spurte jeg om dette idag, og har nå fått cirka 200 svar om at dette er noe de har gjort eller kjenner til, sier Drange.

 Ofte blir kortene kjøpt i forbindelse med utenlandstur. Da kan person 2 bruke kortet i utlandet, men person 1 beviselig er i Norge. På den måten blir det lett for person 1 å overbevise kredittselskapet om at det ikke var han eller hun som brukte kortet, sier Drange.

- Vil få konsekvenser

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge bekrefter at dette er en svindelmetode de har hørt om.

- Dette er ikke en veldig kjent svindelmetode og vi har ikke statistikk som viser at dette øker i omfang, sier han og legger til.

- Dette er selvsagt en kriminell handling både fra «selger» og «kjøper» av kortene, og vil få konsekvenser når det oppdages.