Gå til sidens hovedinnhold

Med fluestang inn i ny sesong

Artikkelen er over 9 år gammel

Nye stenger og sneller ligger i premiepotten til den nye sesongen i GDs fiskekonkurranse.

Simen Torp Halvorsen, Petter Solberg Nesset og Simen Haugerud er nysgjerrige på alle fiskemulighetene i Lillehammer-distriktet og på fluefiske. Studentene ved Høgskolen i Lillehammer ser for seg en sesong med fluestang om de får taket på fisket.

Blir det pen fangst, kan en fin premie vente i årets fiskekonkurranse. Premier til en verdi av 30.000 kroner skal deles ut i løpet av sommeren.

Noen av dem blir garantert tatt på fluestang og premiert med fluestang. Fisket er i tiden.

Simen Torp Halvorsen, som har bestemt seg for å lære teknikken, er blant de unge som fristes.

- Det virker som et mer aktivt fiske som setter større krav til fiskeren. Det fascinerer meg. Spørsmålet er hvor vanskelig det blir å lære teknikken, sier 21-åringen.

Økt oppmerksomhet

Pål Amrud, GDs fiskeekspert, sier kursene har vært fulltegnet i vår. Han tror den økende interessen for fluefiske har flere årsaker. Blant annet fører interessen blant de «tøffeste gutta» til økt oppmerksomhet.

Mange i ekstremsportmiljøet er ivrige fluefiskere. Miljøet fascineres av kravet til fiskeren og utfordringen med teknikken. Det bidrar til at fluefiskeren jakter vel så mye det perfekte kastet som fisk. De er også mer utstyrsorienterte, sier han.

De ivrigste fluefiskerne tilpasser utstyret for å finne riktig linelengde og vekt på «skyteklumpen» før den første turen. Det bidrar også til det sosiale rundt fluefisket, sier Amrud.

Han skuffer dem som tror det er enkelt å bli god:

- Det tar tid. Utfordringen med enhåndsstang er å koordinere kastet for å trekke lina riktig. Dessuten er spey-teknikken kommet for fullt, en teknikk for tohåndsstang hvor en kaster ut på vannet uten å dra lina bak hodet. Tett inntil fiskeelvene er det ofte vegetasjon, og fordelen er at en med teknikken kan fiske med vegetasjonen helt innpå seg, sier Amrud.

Mesnaelva

Om det er markstang, slukstang eller fluestang, er det ikke utstyret som teller, men gleden av fisket, sier Amrud, som gjennom sommeren skal plukke vinnere i konkurransen.

Det er nødvendigvis ikke den største fisken, det kan like gjerne være den gode fiskehistorien eller den unge debutanten som fortjener premie, sier han.

- Et fisketips i starten av sesongen?

- For lillehamringene anbefaler jeg Mesnaelva og gjeddefiske. Fisket i Gausa og deler av Lågen er også godt i gang, men kalenderen må bikke juni før ørretfisket i Lågen sone 1 starter, sier Amrud.