Gå til sidens hovedinnhold

Endelig en vederbuk

Artikkelen er over 6 år gammel

Han fisket etter ørret og gjedde, men endte opp med vederbuk og abbor – og premie i GDs fiskekonkurranse.

LILLEHAMMER: Sjelden har det vært større begeistring for en så semmer fisk.

– Endelig en vederbuk som er verdt å premiere, utbrøt Pål Amrud, GDs fiskeekspert.

Kenneth Lien (35) fra Fåvang får nemlig en ny fiskesnelle for fisken på 1,8 kilo. Dermed er han historisk. Aldri har en vederbuk blitt premiert i fiskekonkurransen.

Amrud, han mimrer tilbake til barndommen ved synet av bildet, den gangen «alle» unge gutter på Mosodden fisket etter vederbuk i Lågen – med loff som agn!

Delta i fiskekonkurransen: Send inn fangsten her

Les også: Øyer i toppen i trolling-NM

Bet på marken

Kenneth Lien, han hadde wobbler og mark på sine to stenger. Men det var heller ikke noen vederbuk han hadde i tankene under fisketuren til Lillehammer. Han gikk etter gjedda fra strandkanten i Hovemoen.

– Det var helt dødt, bare det ene bittet på marken. Til overflaten kom en fisk jeg aldri har hatt på kroken, forteller Lien.

I følge Pål Amrud er 1,8 kilo en rugg av en vederbuk, selv om det blir sagt at norgesrekorden er oppunder tre kilo.

Noen gastronomisk glede får en aldri av vederbuken.

– Glem å spise den, sier Amrud og forteller om det spesielle ved Vederbuken: Den sladrer om farer!

– Settes fisken ut igjen, sies det at den varsler andre fisker. Det skyldes visstnok noen spesielle celler som frigjør et stoff som karpefisker oppfatter som et faresignal, forteller Amrud.

Jakten på vederbuken har fanget fiskeinteressen for mange unge.

– Det er fint for unger å begynne å fiske etter vederbuk. Det er en bitevillig karpefisk, og den biter på mer enn loff, både mark og sluk, sier han.

Abbor på ørretåpningen

Kenneth Lien han føler seg ferdig med vederbuken. Nå handler det om ørret.

– Det har ikke vært noen stor start på sesongen. Den første turen etter storørreten under åpningen i Lågen, resulterte i en Abbor, riktignok en stor på drøye kiloen som jeg tok ved Losna, sier Lien.

Men flere har lyktes i jakten på ørreten og meldt seg på i konkurransen om hovedpremien, fiskeutstyr for 6.000 kroner, blant dem er Emil Steinsvoll fra Lillehammer med fisk på 3,7 kilo i Gausosen og Helge Bergestuen på 2,5 kilo i Gausa. Før den tid blir det jevnlig delt ut nye premier gjennom sommeren, og nødvendigvis ikke bare for pene ørreter. Men enda en vederbuk, blir det neppe...Følg også fiskekonkurransen på GD.no.