Gå til sidens hovedinnhold

Ørreten beit, stanga knakk

Artikkelen er over 5 år gammel

Da Espen Larsen dro i land sin rekordfisk, lå fiskestanga igjen knekt i elvekanten.

LILLEHAMMER: Nå blir det ny fiskestang, sommerens første premie i GDs fiskekonkurranse, etter at storørreten på sju kilo ble dratt på land i Gausaosen ved Fåberg.

Det skjedde ikke uten dramatikk. Da Espen Larsen bøyde seg ned for å dra fisken inn, ble trykket på stanga så stort at den knakk rett av. Men fisken kom på land.

Fiskevott

For i mangel av en hov, måtte Larsen stole på den hjemmelagde votten fra moren hjemme i Fredrikstad, spesiallaget for å kunne ta fisken i sporen.

– Den er alltid med på tur, i tilfelle storfangst, sier Larsen.

Pene storørreter er det blitt flere av for den ivrige fiskeren, men aldri så stor som fangsten denne junikvelden. 6,95 kilo viste den elektroniske vekta, én kilo over hans forrige rekord i Lågen.

Denne gangen bet den på sluken, en 30 grams blank skjesluk.

Ishockeyspiller

Espen Larsen ble ivrig fisker i voksen alder, etter at han kom til Lillehammer og byens ishockeylag, som spilte seg opp i eliteserien i 1991.

Gjenom klubben ble han kjent med fisket i Lågen. Siden har Larsen fisket.

Nå lar han ungdom få den samme opplevelsen, når han til daglig jobber i oppfølgingstjenesten i Oppland fylkeskommune og ved Lillehammer videregående skole, avdeling nord.

– Noen ganger går jobb over i fritid. Ungdommer blir med for å oppleve elva. Jeg ser at fisketurer engasjerer, og at det blir et samtaletema på skolen, sier Larsen.

Rekreasjon

Selv ser han fangsten som en bonus.

– Elva er rekreasjon. Det er alltid noen fine opplevelser i Lågen. Sist uke ble jeg sittende og se på en oter.

Men han kjenner elva så godt at han vet hvordan han vil ha vann føringen når han følger dataene på hjemmesiden til Glommens og Laagens Brukseier forening: Medium pluss.

Skal røykes

– Det blir flere turer når elva framstår ideell, flere i uken, sier Espen Larsen, som bor i nærheten av elva, på Fåberg.

Han gir seg ikke med fisket før senhøstes – etter at harren har bitt fra seg på tørrflua.

– Hva skjer med storørreten?

– Den skal røykes for å bli julemat.