Gå til sidens hovedinnhold

Fjern skylappene i fjellet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Nok en sommer tilbringer de fleste sommerferien i Norge. Nok en sommer skal vi bestige nye fjelltopper, dingle med beina utenfor stupbratte kanter og sette nye rekorder.

Fjellet er en befriende lekeplass for store og små, men høyfjellet kan også by på overraskende utfordringer. I høyfjellet blir mennesker små når naturens krefter tar over styringen. Selv de mest erfarne kan få merke hvor sårbart livet er.

Det er derfor viktig at folk deler ekte opplevelser og ikke bare glansbilder fra turer i sosiale medier. Fjellvante Orsolya Haarberg, bosatt i Vågå, er en av dem som minner oss om at det kan gå galt. For et par uker siden mistet hun fotfestet i en snøfonn på veg ned fra Surtningssue i Jotunheimen. Hun stoppet ikke før hodet traff en stein. Haarberg klarte å ta seg ned selv, men det er ingen selvfølge når ulykker inntreffer i ulendt terreng høyt til fjells. Det kan fort, og uten forvarsel, gå veldig galt. Hjelpen kan være langt unna.

Bruk fjellet med hodet og ikke bare med hjertet

I sosiale medier ser det enkelt ut å erobre mektige fjell. I en nasjonal undersøkelsen fra i fjor oppgir 50 prosent av de mellom 15 og 24 at sosiale medier inspirerer dem til å gå på tur eller bedrive annet friluftsliv. Det er bra, men solskinn og store smil forteller lite om hva som ligger bak prestasjonene. Behovet for å dele bilder og treningsresultater i ulike sosiale medier, kan gjøre at vi setter skylapper på.

Lysten over å nå et fastsatt mål og ønsket om å prestere kan dessverre være så stort, at vi ikke engang tenker over om turen er lur å gjennomføre akkurat den dagen.

I naturen er dessverre ikke vi mennesker uovervinnelige. Idylliske bilder i sosiale medier, tatt mellom regnbyger og slit, bør ikke være de eneste forberedelsene vi gjør. Bruk fjellet med hodet og ikke bare med hjertet.

Orsolya prøvde alt hun kunne å bremse fallet: – Det neste som skjedde var at jeg så veldig mye blod