Flere gode, grønne ideer

Grønn framtid: Thomas Nørstebø var en av de første som fikk støtte fra satsingen Grønn framtid.

Grønn framtid: Thomas Nørstebø var en av de første som fikk støtte fra satsingen Grønn framtid. Foto:

DEL

GD MENER
Gudbrandsdalen og Innlandet trenger flere arbeidsplasser og nyskaping, slik at det skal være attraktivt å bo her. En framtidsretta næringsutvikling bør ha et grønt preg. Det ene etter det andre fylkeskommunale prosjektet har gjennom tidene sett dagens lys. Det er ikke alltid lett å se konkrete resultater.

Det finnes unntak. Oppland fylkeskommune og Innovasjon Norge startet i 2017 et prosjekt av den konkrete typen, hvor enkeltpersoner og bedrifter kan søke om støtte til såkalte gode, grønne ideer.

Konkrete og tydelige satsinger fra det offentlige kan gi resultater

280 søknader har kommet inn per desember 2019, og 99 prosjekter har fått støtte. Etter den tid har flere fått penger til idé- eller prosjektutvikling. Det er ikke alltid offentlige prosjekter i det hele tatt evalueres, men «Grønn framtid» blir faktisk det. Firmaet Oxford Reserach oppsummerer at prosjektet har ført til 36 nye arbeidsplasser.

Dette viser at konkrete og tydelige satsinger fra det offentlige kan gi resultater. Totalt 45 millioner har tidligere Oppland fylkeskommune satt av til satsingen. Fortsatt finnes det penger å dele ut. Politikerne i Innlandet fylkeskommune har derimot ikke tatt stilling til om de skal gi mer penger til tilsvarende satsing i det nye fylket.

Bak satsingen ligger målet om et klimanøytralt Oppland i 2025. Hedmark har også hatt ambisiøse klimamål. Hvorvidt det er mulig å få til, vil tida vise. Tida er knapp. Uansett bør politikerne i fylkeskommunen merke seg at store og vage prosjekter ikke alltid skaper noe nytt. Offentlige prosjekter må evalueres slik at penger ikke øses ut gang på gang med skylapper på.

Gudbrandsdalen og Innlandet trenger at konkrete satsinger, ikke tåkelagte prosjekter fylt av fine ord. Flere gode, grønne ideer i det nye fylket tas vel imot.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags