Gå til sidens hovedinnhold

Store skader etter oversvømmelser

Artikkelen er over 7 år gammel

Fjorten personer på helsehuset er evakuert.Flere leiligheter i store boligfelt har vannskader. Vannmasser sperrer veiene. Det er kaotisk i morgentimene i deler av Lillehammer. Tips oss på tips@gd.no Send inn dine flombilder på #gdbilder

Både Lillehammer kommune, politi og brannvesen jobber på spreng med å begrense omfanget av skadene etter kvelden og nattens kraftige regnvær. Etter det GD får opplyst i 06.30-tiden idag, er sju personer ved Helsehuset og flere beboere i Vårsetergrenda evakuert. I Røyslimoen er mange mennesker isolert og kommer verken ut eller inn fra leilighetene sine.

- Det renner nærmest en elv gjennom en av etasjene i Helsehuset. Vi prøver nå å få tak i gravemaskin for å få vannet unna, sier brannsjef Magne Marstein til Nrk Hedmark Oppland.

Skader i leiligheter

- Hele feltet er avstengt. Leilighetene her er satt under vann, sier Ida Haug i Røyslivegen 6.

Sammen med samboer Jens Christian Hveem (29) oppdaget hun vannmassene i 03-tiden i natt. De hørte det bråkte utenfor husveggene. Da de så ut. var elva gått over sine bredder. Vannet var på vei mot boligene.

- Vi fikk varslet alle naboer i blokken. Men i løpet av 20 minutter hadde vannet trukket inn i leilighetene. Nå flyter gulvet i 1. etasje. Det er store skader, sier de to.

I morgentimene idag forsøkte en gravemaskin, brannvesen og folk fra kommunen og få åpnet vegen ved Kiwi og bensinstasjonen slik at folk kunne ta seg inn og ut av det store boligfeltet. Det er også barneskoler og barnehager i området.

- Et dejavu fra i fjor. Også da ble det store flomskader i borettslaget og sameiet her, sier Jens Christian Hveem.

- Situasjonen kaotisk

- Situasjonen er ganske så kaotisk, sier en gravemaskinfører GD snakker med i Røysliveien.

Han forsøkte i morgentimene idag å få vannet unna på de mest kritiske punktene i Røyslimoen. Det samme gjorde beboere i Nordsetervegen. Bekker hadde gått ut over sine bredder. En en elv hadde funnet et nytt løp. I det kraftige regnværet hadde de tatt med seg store steinmasser og røtter og sperret veien flere steder i Nordsetervegen ned mot Ersgård.

- Vi forsøker å få unna det verste. Det er overvsvømmelser hvert år. Men jeg har aldri opplevd maken, sier en av de GD snakkt med i 05.-tiden.

I Vårsetergrenda skal mennesker være evakuert. En kvinne som GD snakket med i 05.30 tiden, fortalte at det var store vannnmasser og at situasjonen var verre enn tidligere år.

- Men det skal være like ille ved Balbergskaret og ved flere av de store utbyggingsområdene, sier hun

Skurva tok nytt løp

Bjørn Lauritsen i Skårsetgutua våknet til et overraskende syn.

- Skurva har gått bananas. Den har tatt nytt løp. Rett nedenfor Skårsetsaga ved de nye blokkene som bygges av Lillehammer Panorama har elva tatt nytt løp og den går nå rett gjennom boligområdet. Vi er 6-7 hus. Det er gått bra med dem. Men vegen er en eneste stor elv. Vi kommer ikke til å få ut biler på flere dager. Her må det store vegarbeider til, sier Lauritzen.

- Jeg har aldri opplevd maken. Elva har gått over breddene før. Men nå har den tatt nytt løp. Deler av jorden på Skårsetgården er skylt vekk også, avslutter han.

LES OGSÅ:

Nå kommer regnet

Kommentarer til denne saken