I disse corona-tider er det både mulig og helt uten smitte-risiko å ha to tanker i hodet samtidig. For meg er tanken på våre brødre og søstre på flukt det som opptar og engasjerer meg. De minste og mest sårbare - barna - opptar meg mest i denne situasjonen. Jeg tenker på at vi her hjemme virkelig har mulighet til å hjelpe disse små og sårbare, de som lever i en til tider trøstesløs tilværelse. Skal vi bare lukke øynene?

Disse mest sårbare er uten mulighet for utvikling i form av skole og/eller barnehage. Dessuten en ernærings-situasjon som ikke gir dem det de trenger av vitaminer og mineraler. Maten i flyktninge-leirene er under enhver kritikk så langt jeg kjenner til.

De er også utsatt for vold og overgrep. De er redde og engstelige, mange er helt alene på flukt. De trenger vår beskyttelse og de trenger den nå! Hellas trenger avlastning og hjelp i en situasjon der de har stått alene i mange år.

Men hva gjør vi og vår regjering? Som de alltid har gjort, stikker hodet i sanda. Joda, vi skal ta imot flere kvoteflyktninger via FN. Men det hjelper ikke på situasjonen som er der NÅ!

Leirene på greske øyer - og ikke bare i Moria på Lesvos - er overfylt og helt forferdelig for alle som er der. I Vial-leiren på Chios var det for noen dager siden en stor brann der veldig mange mistet alt de eide. Frivillige - mange av dem bosatt i leiren - fra Iris Center Team Volunteer for refugees - Chios Greece som ledes av dyktige Janne Hegna fra Bergen - har delt ut tepper, matter, soveposer og klær til de som trenger det. Alt dette gitt av mennesker fra hele verden som er engasjerte og opptatt av å hjelpe og å vise solidaritet. Hvor er de store organisasjonene? Borte vekk.

Skal vi våkne snart? Skal vi innse at det faktisk er en humanitær katastrofe i Europa? I disse tider vil en spredning av covid19 i leirene skape en enda større katastrofe, og Hellas vil stå helt alene hvis flere ikke tar tak.

Tyskland og Sveits har tatt affære og evakuert de mest sårbare, skal Norge snart følge etter? Det haster!

Inger Lise Gabrielsen, Lillehammer observatør og frivillig