Etter mange år på Kvamsfjellet, velger Rondaståk å flytte festivalen på permanent basis til Gålå i Sør-Fron fra neste sommer.

– Dette har vært en prosess over flere år. Det er ikke et overilet valg. Vi ser vi ønsker oss forutsigbarhet, sikkerhet og det å kunne rå oss selv. På Rondablikk har vi levd med en usikkerhet i flere år. Det har vært seks ulike drivere der i årene vi har holdt på, sier festivalsjef og hovedeier Ole Jakob Grauphaugen.

Han sier at mye har fungert bra på Kvamsfjellet, og at flere av aktørene der har lagt ned en god innsats for at de skulle lykkes. Men nå har han og medeierne i festivalen, Therese Øybrekken og Goro Rykhus, tatt valget.

– Nå vil vi bruke energien til å utvikle festivalen. Dette er en festival vi er veldig glade i som vi vil fornye og utvikle, sier Øybrekken.

Festivalen beholder navnet. Rondane sees også fra Gålå. Omkring 3 000 festivaldeltakere har besøkt Rondaståk årlig de siste årene. 400 frivillige er involvert.


Det har vært noen tårer

Trioen forteller om et følelsesmessig tøft valg.

– Dette er gjort med blanda følelser. Det har vært noen tårer. Det er vemodig. Vi kjenner på det. Men dette er et valg som vi mener er nødvendige og gjør at vi i større grad kan styre vår egen utvikling og gir oss mer forutsigbarhet. Det er viktig å se på mulighetene. Mottakelsen vi har fått på Gålå ligger det mye motivasjon i.

Området ved skistadion på Gålå blir det nye festivalområdet. Her mener de det ligger godt til rette for gode opplevelser.

– Det er god plass her og gode fasiliteter. Vi ønsker, i samarbeid med Gålå Idrettsanlegg og Gålå Eiendom, å bidra til utvikling av anlegget også på sommerstid. Vi ser blant annet på muligheten for å investere i flere faste installasjoner som vil komme til nytte under arrangement både på sommer og vinter, sier Grauphaugen.

Artikkelen fortsetter under bildene

– Trolig et sjokk

De tror nyheten om at festivalen flytter trolig vil komme som et sjokk på mange av festivalens trofaste gjester. Og på lokalsamfunnet.

– Vi er forberedt på at det vil komme negative reaksjoner. Vi håper at de uansett på et tidspunkt vil skjønne at det er for dem vi gjør dette. Noen vil nok også synes det er en spennende forandring. Det er hundrevis av gode teltplasser på oversiden av skistadion, så alt ligger til rette for at det gode «camp-livet» vil bli akkurat det samme på Gålå, sier Grauphaugen.

– Hva med de frivillige?

– Vi har arrangørstaben i ryggen. Vi har forankret avgjørelsen hos mange av dem og det betyr alt for oss.

Rundt 80 personer er med i den sentrale Rondaståkfamilien. Med lag og foreninger er det 400 personer som hjelper til med festivalen på det meste.

- Skal bevare camp-stemningen

Neste år arrangeres Rondaståk fra 16. til 19. juni. Planene for en utvikling av arenaen er i gang. Festivalen er i kontakt med Sør-Fron kommune og de skal gjøre avtaler med både grunneiere og idrettsanlegget.

Arrangørene er opptatt av at fjellfestivalen skal fortsette som før og mener det ligger godt til rette på Gålå for teltliv. Teltplassen blir ovenfor gapahuken på skistadion.

– Vi skal gjøre alt for å bevare camp-stemningen. Det dette handler om er at kvalitetens skal være på topp, understreker Goro Rykhus.

– Hvilken avtale har dere med idrettsanlegget?

– Vi har en avtale om å bli enige. Her er det fasiliteter som vil styrke festivalen og vi er ønsket her. Vi håper folk på Gålå vil se på oss som et positivt tilskudd. Vi føler vi har et godt rykte som en festival med god stemning og lite rølp. Nå er vi virkelig motiverte for festival, etter to år uten. Vi regner med at folk er klare for fest og moro, sier de tre festivalarrangørene.

DumDum Boys, Odd Nordstoga og Marion Ravn er blant artistene som har vært booket siden 2020. De regner med at de blir blant artistene som skal stå på scenen det første året med ståk på Gålå.

Gålå-miljøet er glade

Grunneier Pål Egil Rønn i Gålå Eiendom AS, sier at de ble forespurt fra festivalen og synes det er artig at de ser Gålå som et godt alternativ når de velger å flytte festivalen.

– Vi vil være med å bidra. På vegne av Gålå synes jeg dette er veldig bra. Vi må kunne bruke naturen til flere formål og bruke anleggene vi har på en god måte. I Opplev Gålå (der mange aktører på Gålå er med) er det svært positive reaksjoner på dette, sier Rønn.

Styreleder i Gålå Idrettsanlegg, Ola Holmestad, sier at styret i idrettsanlegget er positive til festivalen.

– Det er bra at flere får øynene opp for dette området. Med dette kan vi utvikle anlegget og få til mer permanente installasjoner, sier Holmestad.

Ole Jakob Grauphaugen sitter på vegne av Vinstra Idrettslag som medlem av styret i Gålå Idrettsanlegg. Han sier han går ut av styret når Rondaståk nå flytter for ikke å blande roller.