Gå til sidens hovedinnhold

Folkeavstemminga må bli avgjørende

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Johannes Wahl Gran forteller oss 6.januar om hva folkeavstemmingen om oppløsing av Innlandet og gjenoppretting av fylkene Oppland og Hedmark dreier seg om.

Han mener det er rart at Rødt Lillehammers leder vil ha fysisk avstemming, mens Rødts representant i valgstyret i fylket stemte for den digitale løsninga i et møte der også Wahl Gran var tilstede.

Det er ikke så merkelig. Aksberg argumenterte også for fysisk avstemming men fikk ingen støtte for det fra de andre partiene. Derfor fremmet hun ikke noe eget forslag og stemte sammen med resten for en best mulig tilrettelegging for også de som ikke har digital kompetanse.

Vårt aller viktigste argument for gjenoppretting av Oppland og Hedmark er at sammenslåinga var enda et tiltak fra Solberg-regjeringa for stadig mer sentralisering av samfunnet vårt hvor beslutningene blir tatt lenger og lenger unna de menneskene som blir berørt. Dette er et demokratisk problem. Vi ønsker å utvikle lokaldemokratiet, og styrke fylkeskommunenes rolle.

Og folkemeninga ble ikke spurt før tvangssammenslåinga. I november sa 23,8 prosent i Hedmark og Oppland at det var riktig å slå sammen fylkene. 57,4 sa at det var feil. Også fylkestinget var mot. Staten gjorde det likevel.

Denne gangen må befolkninga få bestemme, - uansett resultat.

Øyvin Aamodt og Maria Aksberg, Rødt, Lillehammer og Oppland