Gå til sidens hovedinnhold

For 2020 har regjeringen servert en regning til Lillehammer kommune på nesten 75 millioner kroner

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Kommunestyret i Lillehammer fikk torsdag presentert konsekvensene av statsbudsjettet for neste år. Selveste Halloween-kvelden, altså. Det ble lite knask, men Erna og Siv har sørget for knep i massevis.

For 2020 har regjeringen servert en regning til Lillehammer kommune på nesten 75 millioner kroner. For å sette det litt i perspektiv er 75 millioner kroner omtrent like mye som det koster å drive både helsestasjonen og barnevernstjenesten et helt år. Jeg kan love at vi verken skal stenge helsestasjonen eller legge ned barnevernstjenesten, men det blir en tøff innspurt på årets budsjettarbeid.
Så hvor er det regjeringen straffer Lillehammers innbyggere?

Demensomsorgen kuttes med nesten 5 millioner kroner. Hvis ikke vi finner disse pengene et annet sted i budsjettet, må dagtilbudet til mennesker med demenssykdom ved Meierigården legges ned.
Lillehammer får 2,6 millioner kroner mindre til tjenester til psykisk utviklingshemmede og andre innbyggere som har aller størst hjelpebehov.

Tidlig innsats i skolen skal kuttes med mer enn 3 millioner kroner.

Det er altså de svakeste som skal merke sparekniven først hvis Høyre-regjeringen får det som de vil.
I tillegg har Erna og Siv lagt inn noen knep som virkelig vil svi for resten av oss også. Manglende kompensasjon for prisvekst koster Lillehammer 15 millioner kroner. Effektiviserings- og avbyråkratiseringsreformen krever sitt, også i kommunal virksomhet. En halv prosent høres lite ut, men det summeres til 9 millioner for Lillehammers befolkning. Sånt skal det visst nok bli bedre offentlige tjenester av.

For å toppe det hele har regjeringen funnet ut at norske kommuner (som Lillehammer) ikke lenger skal få kreve inn eiendomsskatt for å finansiere tjenester til innbyggerne sine. Regninga er på 40 millioner.
Kommunedirektøren kalte årets budsjett den største utfordringen han noen sinne hadde vært ute for. Det er vanskelig å være uenig.

Mads Furu, gruppeleder Lillehammer Ap