En varm juninatt i 1969 stormet politiet baren Stonewall Inn i New York. Baren var en av få hvor homofile og lesbiske møttes. Homoseksualitet var forbudt. Politiet gikk hardt til verks. Personer politiet mente så eller oppførte seg homoseksuelt ble tauet inn. Razziaen førte til tre dagers gatekamp og var starten på den moderne homobevegelsen.

Gradvis har homofile fått rettigheter som heterofile. I 1997 kunne en transseksuell kaste armen sin rundt en politibetjent i Berlin.Pride-festivalen har blitt en internasjonal markering. 53 år etter razziaen har politiet en helt annen rolle.

Nå inviterer politiet inn til en feiring av mangfoldet. Politiet i Nord-Gudbrandsdalen spør Lesja og Dovre om å bli med på feiringen Pride. Vel å merke etter at Helsestasjonen i Sel tok initiativ til feiring på Otta.

Heldigvis møter ikke lenger politiet homofile med batonger. Nå er det derimot politiet som møtes med kritikk. Kommunedirektøren i Lesja stiller spørsmål ved politiets ressursbruk. Kritikken hagler etter at svaret kommunedirektør Frank Westad sendte politiet dukket opp i en offentlig postliste.

Kommunedirektøren spør om pridearrangementer bør være en del av politiets oppgaveportefølje. Å være kritisk til politiets ressursbruk, er naturlig enten man er innbygger, offentlig ansatt eller politiker i Gudbrandsdalen. Vi fikk før 2016 høre at nærpolitireformen skulle føre til at politiet ble mer synlig og tilgjengelig i nærmiljøene. I stedet ser vi at reformen har ført til økt sentralisering. Farenfor at politiet kommer for sent fram til en hendelse har økt med avstanden til nærmeste ledige patrulje. Siden 2016 har henlagte saker hos politiet blitt dobbelt så mange på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet.

Regjeringen har lovet å styrke polititjenestene og beredskapen i hele landet. Distriktene trenger ikke flere kontorplasser, men et politi som er raskt på plass når det smeller, som patruljerer og jobber forebyggende ute i de ulike miljøene.

Å jobbe forebyggende er nettopp det kommunekontakt Pia Spets hos politiet gjør, når hun spør om Lesja og Dovre vil være med på en markering. Det er viktig at politiet jobber for at alle skal være trygge uavhengig av blant annet seksuell legning. Dessverre er ikke det en selvfølge hele 53 år etter oppgjøret i New York.

Fremdeles eksisterer det ugreie holdninger om det å ha en annen legning. Det er her kommunedirektøren trår helt feil. I svaret til politiet skriver han; «Barn må få lov å være barn, det er nok indoktrinering som det er.» Ordet indoktrinering vekker naturligvis harme.

Dersom noen skulle være tvil om hva ordet egentlig betyr, er svaret bare et tastetrykk unna. Det Norske Akademisk ordbok skriver; Indoktrinere betyr å systematisk påvirke til å innta en bestemt mening eller holdning, jmf hjernevaske.

Pride er ikke hjernevasking! Pride er en fest, men også en kamp for likeverdighet og toleranse, slik fylkesordføreren i Innlandet skriver. I 2022 burde det være en menneskerett å bli behandlet med respekt samme hvilken legning en har. Vi burde være forbi stadiet der Pride sees på som politikk. Pride tilhører verken én bestemt organisasjon eller ett politisk parti.

Razziaen i New York førte til ny oppmerksomhet om homofili. Det gjør også den lite politisk korrekte e-postutvekslingen i Lesja. Etter at ordføreren har tatt oppvasken i kommunehuset, får vi håpe oppmerksomheten fører til en enda større diskusjon som gjør det enklere å vokse opp for skeive på bygda.

Kathrine Lunde Solbraa

  • Kommentator i GD