Gå til sidens hovedinnhold

Før eller siden blir det vel ulevelig? 

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange forskere samlet sammen med politiker og aktivister på klimamøte i Paris, påsto at det har aldri vært så høye temperaturer og mye uvær som nå. Dette kan umulig være en riktig påstand. Det fins mange sikre funn her i landet og andre steder som viser, at det må ha vært lange perioder tidligere som temperaturen har vært mye høyere enn i dag.

På Hardangervidda er det rester etter stor skog, også ved Rondane. For å bli stor skog må det være passende mildt klima i en lang periode. Når det nå er funnet gamle klær og gjenstander ved isfoten på høsten i Jotunheimen, er det noe som folk har mistet langt tilbake i tida, da det ikke var is der. På Grønland har det vært avlet korn den gangen for lenge siden, da det var norrøn bosetting der. I Arktis har det visstnok vært mye mindre is enn i dag.

Slikt uvær som det har vært mye av de siste tiårene, er ikke noe nytt. I Amerika og mange andre steder har det vært langt verre før. Om det har vært CO2-utslipp som er årsaken, så hadde ikke klimaet forverret seg så mye på noen få år. Da hadde det pågått jamt per år.

Det er nok sola, havstrømmene, havtemperaturen, luftstrømmene, vulkaner og jordskjelv som er årsaken til klimaendringene. Al Gore ble ikke president og da måtte han vel finne på noe annet å bli kjent for? Han er visstnok ingen klimaforsker, som det for øvrig er mange useriøse av. Det er nok ingen som kan regne ut hvor mye varmere klimaet vil være om 50 år.

Sløs ikke bort utallige milliarder på å hindre CO2-utslipp. Bruk milliardene på opprenskning av land og sjø, sikre veier og jernbane mot ras og oversvømmelser. Bruk elektriske biler i de største byene. Men elektriske biler bør ha samme avgifter som biler med forbrenningsmotor. På sjøen er det ikke nødvendig med elektriske fartøy. Forbrenningsmotorer i dag har mye renere eksos enn i tidligere tider. Men det kan være bra med elektrisitet for å spare den verdifulle olja og gassen. Forurensing er nok langt farligere enn CO2-utslipp. Forurensing kan bare bremses, men lar seg aldri stoppe. Før eller siden blir det vel ulevelig?

Otto Hoff, Otta