Gå til sidens hovedinnhold

For stort gap mellom kunnskap og trusselbilde

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


De siste ukene har vi sett en rekke større dataangrep mot norske virksomheter. Amedia sliter fremdeles med konsekvensene etter angrepet rett før nyttår. Konsernets aviser har ettertrykkelig fått merke hvor mye som settes ut av spill fordi noen har hacket seg inn i de sentrale systemene.

Hver eneste dag utsettes private og offentlige virksomheter for dataangrep. Samtidig blir vi mer og mer avhengig av digitale løsninger i samfunnet..

Gapet mellom trusselbildet og nordmenns forhold til datasikkerhet stort. En fersk rapport fra NorSIS viser at hundretusener av norske arbeidstakere sliter med å mestre viktig datasikkerhet. Folk svarer at de i liten grad sjekker om det er trygt å åpne en e-post eller en nettside, de sliter med å slå på en totrinnsbekreftelse, og mange vet knapt hva det er.

Datasikkerhet er et lederansvar. Ledere i private og offentlige bedrifter må sikre at de ansatte får nok kunnskap og veiledning for å verne bedriften og de ansatte fra angrep. Ifølge NorSIS har organisert opplæring i datasikkerhet nærmest stått stille de siste årene. Jo større gapet er, desto mer sårbare blir vi.

Det er en utfordring at hacking, skysystemer og tekniske brukerveiledninger oppleves som fjernt fra folk flest. Selv om vi er avhengig av utallige teknologiske løsninger i hverdagen, så tilhører de teknologiske systemene nærmest en annen sfære. Dataangrep kan ramme vann- og strømforsyningen, store industrier, helsevesenet og andre samfunnskritiske bærebjelker i dagens samfunn.

Når dagens kriminelle har lagt et ugjennomtrengelig skjold over tjenestene vi bruker hver dag, er det for sent å angre. Hvem har ansvaret for at samfunnet er trygt? Alle har ansvar.