LILLEHAMMER: Våren er høysesong for kjøp og salg av bolig og det er mange på visning i en rekkehusleilighet på Lillehammer denne aprilkvelden.
– Det er stor interesse for delte boliger i god stand. I tillegg er det lav rente og få boliger på markedet, sier megler Rachel M. Hovde i DnB Eiendom, som sist uke solgte samme type leilighet allerede dagen etter første visning.
Dermed kan det gå fort i svingene for ganske mange, ut fra statistikk på hvor mange som er misfornøyde og klager etter boligkjøp å dømme.
LES OGSÅ: – Veldig mange klager
Første visning
GD møter skiskytter Marte Olsbu (24) og samboer og skiskyttertrener Sverre Røiseland (24) på deres aller første visning. Paret har leid leilighet i to år og trives i dølabyen.
– Vi kommer til å bo her så lenge Marte er aktiv skiskytter, men kommer nok til å ende opp hjemme på Sørlandet til slutt, sier paret.
Samboerne synes leiligheten er lys og fin, men vil se på flere for å kunne sammenligne. Før visningen har de søkt etter boligtips på nett.
– Hva er viktig på visning?
– At kjøkken og bad er nytt, siden det er de dyreste rommene å pusse opp. Å finne ut om det har vært vannlekkasje eller fukt, om det er sig i gulvet og sjekke elanlegg og vinduer. Vi ser med skeptisk blikk, sier Sverre Røiseland.
Paret har fornuftig nok satt seg et tak på hva de synes leiligheten er verdt. En grense de ikke vil overstige i en eventuell opphetet budrunde.
– Men egentlig har vi ikke peiling, ler Marte Olsbu.
LES OGSÅ: – Ikke la deg rive med
Pass på dette på visning
En som har peiling, er Huseiernes representant i Oppland, advokat Werner Forr Nystuen.
– Hva bør Marte og Sverre gjøre for å treffe blink med sitt første boligkjøp?
– For det første skal de lese prospekt, takst- og salgsinfo nøye og ta det alvorlig. Så skal de ta seg god tid på visning og gjerne ta med en bygningskyndig person eller takstmann, sier Werner Forr Nystuen.
– Eierskifteselskapene stopper deg tvert dersom du klager på noe som står spesifisert i prospektet, så det er viktig å undersøke det du lurer på. Se nøye på boligen – ser du noe mistenkelig, så reager. Husk at du har undersøkelsesplikt.
Huseierne-advokaten råder de unge boligkjøperne til å se forbi boligstyling, andres møbler og ting.
– Ikke glem hva du egentlig trenger. Hva er viktigst for deg?
Forr Nystuen peker på at det er viktig å konsentrere seg om de «farligste» områdene i boligen.
– Konsentrer deg om å se nøye på våtrom som bad, kjøkken og vaskerom, men se også på loft og kjeller der det ofte kan være fukt.
LES OGSÅ: Her er Forbrukerrådets åtte beste råd til boligkjøperne
– Be meglerne om skriftlig bevis
– Vi gir en del råd som øker merarbeidet for megleren, som at du kan ta skriftlig forbehold i budet dersom noe er problematisk, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.
– I tillegg kan du dersom det gis positive opplysninger om boligen muntlig, sende en e-post til megler og be om å få dette skriftlig. For eksempel om parkeringsmuligheter eller planene for nabotomten, fortsetter han.
Forbrukerrådet peker også på at å ta med fagmann på visning kan slå tilbake på deg selv.
– Da står du noe svakere i en reklamasjonssak fordi det vil hevdes at du burde ha oppdaget feilene, sier Bartholdsen.
Det er også viktig å fange opp alle «hint» om skader som framgår i boligdokumentasjonen.
– Alt må leses før du byr. Det du fikk informasjon om kan du jo ikke klage på etterpå, så dersom det står i prospektet at en vegg har avflassing av maling, kan du regne med at eierskifteselskapene (selgers forsikringsselskap) vil påberope seg at informasjonen er gitt dersom du oppdager fukt.
Boligkjøperforsikring?
– Er kjøperforsikring en sikkerhet?
– Ikke alle er fornøyd med hjelpen de får via boligkjøperforsikringen, men den er, som eierskifteforsikringen, så å si standard i dag. Boligkjøperforsikring kan være en hjelp dersom du kommer ut for problemer. Det er det dessverre altfor mange som gjør, sier Forr Nystuen.