Gå til sidens hovedinnhold

Forebyggende innsats mens vi venter på koronavaksinen

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Koronaviruset har kommet for å bli. Vi må klare å leve med det, lyder parolen fra våre helsemyndigheter. Våre lokale helsemyndigheter er åpenbart av samme mening, viste rapporten GD hentet inn fra alle kommuner i Gudbrandsdalen.

Kommuneoverlege Morten Bergkåsa i Lillehammer sier det som skal sies, svært enkelt: «Vi må lære oss å leve slik vi er blitt vant til de siste månedene. Det vil vedvare helt til det kommer en vaksine eller behandling mot viruset.»

Noen vaksine har vi ikke. Heller ingen annen avgjørende behandling, annet enn avbøtende innsats som for mange har vært og er helt avgjørende for å komme best mulig ut av et sykdomsforløp.

En ny smittebølge skal vi være bedre forberedt på enn hva vi var i mars

Alternativet til sykdom og behandling er å unngå smitte av Covid 19-viruset. Dette har vi lært mye om på få uker. På alle områder i vårt samfunnsliv og privatliv har vi fått gode råd for å unngå en smittesituasjon.

Det dreier seg nå ikke om mangel på kunnskap for å unngå å bli smittet. Først og sist står det på vår evne til å følge alle gitte helseråd.

Også i vårt eget distrikt har vi erfart hvor lite som skal til for at smittesituasjoner kan oppstå. Derfor har vi alle et felles ansvar for å forebygge virussmitte. Mobiliseringen som har funnet sted og som daglig forsøkes etterlevd, er det som skal til for å holde distriktet vårt fritt for smitte.

Mer enn noen gang tidligere er det om å gjøre å få bevissthet om at våre egne handlinger kan få konsekvenser for andre. Det kollektive fokuset er helt avgjørende. Så er det samtidig en trygghet å vite at lokal helseberedskap og våre sykehus er bedre rustet for eventuelle nye smitteutbrudd.

En ny smittebølge skal vi være bedre forberedt på enn hva vi var i mars. Det bør gi oss økt trygghet. Men vi har alle en jobb å gjøre.