Gå til sidens hovedinnhold

Forskere slår alarm om Mjøsa – fant mye mikroplast

Artikkelen er over 2 år gammel

For aller første gang er det undersøkt om det finnes mikroplast i norske innsjøer. Resultatet var nedslående for Mjøsa og Femunden.

Forskerne fant mikroplast på alle de undersøkte stedene i Mjøsa. Resultatene tyder på at det er mer mikroplast i innsjøer ved tett befolkede områder.

Det opplyser Miljødirektoratet i en pressemelding.

I kjerneprøver fra alle 20 prøvestasjoner i Mjøsa ble det funnet mikroplast. Det ble funnet høyere antall mikroplastpartikler i Mjøsa på steder som er i nærheten av byer og tettsteder, veg- og båttrafikk, renseanlegg og elver.

Les også: Fylkesmannen krever at Glasopor rydder opp forurensingen i Ottaelva og tar regningen

De høyeste konsentrasjonene av mikroplast ble funnet i sediment utenfor Hamar og i sediment nær Mjøsbrua, ifølge pressemeldingen. Resultatene tyder på at de vanligste mikroplastpartiklene var plastrester fra produkter som for eksempel plastposer, isopor og tekstiler. I Femunden, som ligger i langt mer uberørte naturområder, ble det funnet betydelig lavere mikroplastnivåer.

– Resultatene fra denne kartleggingen er viktig i arbeidet med å få oversikt over omfanget av mikroplastproblemet i ulike naturmiljøer. Vi er i startfasen av å forstå kildene til mikroplast og hvilken effekt det kan ha på mennesker og miljø. Miljødirektoratet vil nå følge opp undersøkelsen med et prosjekt som studerer transport av mikroplast i norske elver, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i pressemeldingen.

Det kan ha vært mikroplast på sjøbunnen i Mjøsa helt tilbake til 1980-tallet, men da med et lavere nivå av mikroplastpartikler.

Både denne kartleggingen og internasjonale studier viser at mikroplast mest sannsynlig er til stede i alle naturmiljøer, opplyser Miljødirektoratet.