Etter at Nordre Ål skole åpnet i 2019, har koronarestriksjoner ført til at skolen ikke har hatt 17. mai feiring. Dermed var det tid for skolens første feiring. Hele opplegget var foreldrestyrt, med en arrangementskomité i spissen.

Gunn Heidi Holme er med i komiteen og er én av tre foreldre i sjetteklasse som har hatt overordna ansvar for opplegget. Selv om det ikke har vært arrangert 17. mai-feiring på skolen før, har de tatt funnet mye hjelp i arrangementer som har blitt planlagt tidligere.

– De laget et opplegg for 2020 hvor de plukket ut tradisjonene fra gamle Kringsjå skole og Ekrom skole, men det ble aldri brukt, sier hun.

Da kunne komiteen bare ta over litt av det som var planlagt den gang. Foreldrene til sjetteklassingene har visst lenge at det er de som har ansvar for gjennomføringen. Holme forteller om kjempegod innsats fra dem.

– De har virkelig stilt opp og hjulpet mye til. De har også vært gavmilde i premiene som deles ut. Da er det ekstra kjekt, sier hun.

Hun opplever at foreldrene koser seg med å være med på dugnaden, og tror det kan ha noe med at det ikke har vært så mye som har skjedd de to siste årene.

– Jeg tror det føles godt for mange foreldre, å endelig få bidra på dugnad igjen, sier hun.

Første 17. mai-feiringen

Aleksander Sjåstad Møllerløkken går i tredjeklasse på skolen. Dette var hans første 17. mai-feiring. Han er fornøyd med alle aktivitetene han kunne velge mellom på skolen. Allerede tidlig i arrangementet hadde han fått være med på sekkeløp, potet på skje og kasting av erterposer. Til slutt endte han opp med å vinne en is.

– Den isen nøt jeg godt, sier han og ler.

Selv om han hadde gledet seg til det meste, synes han det var litt skummelt i barnetoget. Heldigvis fikk han se foreldrene, ikke bare én gang, men to ganger i løpet av toget.

– Det er jo litt skummelt med alle de som ser på, med det gikk heldigvis fint, sier han.

Han gleder seg allerede til neste år og er takknemlig for at han endelig fikk være med på 17. mai-feiring på skolen.

– Jeg synes det er veldig spennende og gøy å være med på det som skjer her, sier han.

Har gledet seg

Vilde Munch er elevrådsleder ved Nordre Ål skole. Hun synes det er fint å endelig få være med på noe sosialt på skolen. Hun likte best å være sammen med klassekameratene og ville etter hvert prøve seg i aktivitetene.

– Det er gøy at vi kan gjøre noe sammen som skole, selv når det ikke er i skoletiden. Og så er det jo fint å feire 17. mai på skolen, sier hun.

Klassevenninnen Anna Bjelle Venåsen synes også det er morsomt å ha aktiviteter på skolen. For henne var det viktig å få være med på 17. mai-feiringen før hun er ferdig på barneskolen.

– Det er morsomt å endelig få ha være med på aktiviteter på 17. mai, sier hun.

Venninnene har planer om å spise mye is, være med på aktivitetene og kose seg med vennene.