Regjeringen avslår søknaden fra NorthConnects om å bygge en ny strømkabel mellom Norge og Skottland. Regjeringen mener den ville gitt høyere strømpriser.

Dette er en beslutning som er grei å ha i veska for en Sp-leder som denne helga møter partifeller fra hele landet til landsmøte. En ny utenlandskabel ville ikke bare sendt mer strøm ut av landet, den kunne også drenert enda flere velgere bort fra regjeringspartiene.

Sp går inn i et landsmøte som vil snakke mye om strøm, om alle strømmarkedets forbannelser knyttet til EU og EØS, og om hvor viktig det er å få kontroll med prisene.

Regjeringen var altfor sent ute med å sette ned ekspertutvalget som skal lete etter løsninger. Begge regjeringspartiene lammes av at handlingsrommet er uklart. Et nei til ny kabel er et viktig «mens vi venter-grep». Et nei til ny kabel er likevel neppe nok til å skape feststemning blant Vedums nærmeste denne helga.

Et halvår før kommune- og fylkestingsvalget, preges partiet av dystre meningsmålinger. Etter valgskredet som i 2019 gjorde Senterpartiet til landets tredje største parti, endte partiet opp med å få hele 138 ordførere. Med en oppslutning på nivå med hva siste ukers meningsmålinger indikerer, risikerer partiet å miste mange av disse posisjonene. Slikt blir det dårlig stemning av. Slikt blir det også behov for å polere og blankpusse egen politikk av. Mens hverdagene preges av regjeringsarbeidetes mange tunge tak, er det lov å bruke det meste av denne helga på seg selv og sitt eget.

Et helt annet sted, møtes også SV til landsmøte. Forholdet mellom disse to preger den rødgrønne hverdagen. Mens påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø forsiktig har åpnet for å bli med i regjeringen, avviser Sp Arbeiderpartiets forsøk på å sette døra på gløtt. Ikke noe tyder på at Sp og SV vil komme hverandre nærmere denne helga. Det er fortsatt kjølig på bakrommet.