Gå til sidens hovedinnhold

Forutsigbare skoletilbud i Innlandet

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Anført av Arbeiderpartiet og Senterpartiet har Innlandet fylkesting enstemmig vedtatt spillereglene for hvordan de videregående skoletilbud skal driftes i denne valgperioden.

Oppland og Hedmark har hatt ulike driftsopplegg. I lang tid er det derfor forberedt et grunnlag for å bli enige om den nye fylkeskommunens viktigste ansvarsområde, i tillegg til ansvaret for fylkesveger.

Tross synkende elevtall garanterer fylkestinget for at dagens skolestruktur skal beholdes. Det betyr at Hedmarks avvikling av skolen på Koppang var den siste skolenedleggelsen for mange framover.

Et viktig premiss i fortsettelsen er det at skoler med høy yrkesfagandel ikke skal risikere svekket finansiering. Dette punktet er det grunn til å sette to streker under.

Bare dette kan oppfylle fredserklæringen fylkestinget nå har gitt til skolene ...

Det gjenstår å se hvordan den politiske erklæringen om uendret skolestruktur vil ha livets rett. Dårligere økonomiske rammevilkår, redusert folketall og synkende elevtall vil i sum utfordre fylkeskommunens økonomi. Det vet alle, politikere som ansatte.

Vi tviler ikke på politikeres og partiers ambisjoner om å frede skolesteder og skolestruktur. Samtidig ser vi alt i dag hvordan skolesteder opplever å få et uttynnet fagtilbud til sine elever. Kan vi risikere en utvikling med fysiske skolesteder, men med et forvitret innhold?

Framfor neste års stortingsvalg vil vi neppe få noen omkamp om skolestruktur. Intet parti vil ta belastningen med å «banne i kirken». Men evnen til å sikre dagens struktur knytter Sp og Ap til et regjeringsskifte.

De ser for seg økte rammer til fylkeskommunen. Bare dette kan oppfylle fredserklæringen fylkestinget nå har gitt til skolene i våre to tidligere fylkeskommuner. Det kan bli behov for nye runder om dette.