Gå til sidens hovedinnhold

Forvirrende og rart om jerv

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Stortingsrepresentant
Kari-Anne Jønnes (H) er bekymret. Hun frykter at jerven får gå under radaren til den nye regjeringa, til tross for at skadeomfanget fra jerv er stort i vår region. Jønnes synes det er merkelig at Ap/Sp-regjeringa ikke sier noe om bestandsmål på jerv i Hurdalsplattformen.

Vi deler Jønnes sin omsorg for beitenæringa i utsatte områder, men akkurat nå er det ikke bestandsmålet på fire ynglinger i Oppland som er problemet. Problemet er at antall ynglinger er dobbelt så høyt som det bestandsmålet tilsier. Dette er selvsagt ikke utløst av en noen uker gammel regjeringsplattform, men av noen år med arrogant rovdyrforvaltning. Jønnes vet at slik er det fordi forrige regjering tillot det. Jønnes vet også at hennes eget parti dermed må bære et vesentlig ansvar for at situasjonen er som den er.

Støre-regjeringen har lovet å sikre at bestandsmålene faktisk følges opp. Når en bestand ligger over bestandsmålet, skal antallet ynlinger ned. Akkurat nå, er dette godt nok. Nå må Ap og Sp levere. Så får vi se om problemene knyttet til jerv i beiteområder faller i takt med at bestandsmålet nås. Hvis ikke, er det relevant å ta den diskusjonen Jønnes etterlyser.

Jønnes vet at slik er det fordi forrige regjering tillot det

Utspillet fra Jønnes er mest av alt et forsøk på å fri seg fra den rovviltforvaltningen Høyre har måttet ta ansvar for i selskap med Venstre. Hvis resultater er viktig, bør partiet tilkjennegi støtte til at rovviltnemndene får mer makt, og til at alle tilgjengelige verktøy tas i bruk for å ta ut dyr som herjer i beiteområdene. Hvis resultater er viktig, bør denne støtten komme raskt. Hvis resultater er viktig, bør taktikken være å hindre at regjeringen må kompromisse med SV om rovdyrforvaltningen, slik Høyre lot seg svinebinde av Venstre. Og hvis resultater ikke er det viktigste, er utspillet fra Jønnes bare forvirrende rart.

Frykter at jerven blir glemt: – Vi er nødt til å få kontroll på bestanden

Vi nærmer oss oppgjørets time. Hvem er den neste som gir opp?