Fra EU-medlem til en øy i havet

Storbritannia, på tur ut av EU.

Storbritannia, på tur ut av EU. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Om drøyt to uker forlater Storbritannia den Europeiske Union(EU). Da starter forhandlingene som får følger for langt flere enn britene.

EUs uuttalte mål for en avtale med britene, er å gjøre den så god at den er til å leve med, men samtidig så dårlig at ingen andre kan benytte den til å gjøre som Storbritannia. Det vil si at britene vil få merke på så vel kort som lengre sikt at de ikke lenger tilhører det europeiske fellesskapet. EU- kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, har vært i Storbritannia og fortalt dem hva de har i vente. Kort oppsummert sa hun at uten fri flyt av mennesker, kan Storbritannia heller ikke nyte godt av fri flyt av kapital, varer og tjenester, og dermed ikke få samme tilgang til verdens største marked som britene har hatt til nå. Von der Leyen la ikke skjul på at forholdet mellom EU og Storbritannia ikke blir så nært som det har vært de siste 50 årene, når britene nå går ut av unionen.

-Det blir vanskelige forhandlinger, sa von der Leyen, - Ingen kan regne med å få det som man vil på alle punkter, men begge parter er innstilt på å få til en avtale som er best mulig for EU og Storbritannia.

Krevende for Johnsen

Så spørs det hva Storbritannias statsminister Boris Johnson sitter igjen med når avtalen med EU skal være ferdigforhandlet innen årsskiftet 2020/21. Johnson har sikret seg et solid flertall i Underhuset, men har samtidig lovet britene mer enn det mange mener han vil være i stand til å holde. En dårlig avtale som i praksis betyr en ytterligere forverring av dagens levevilkår for millioner av briter, vil raskt kunne føre til sterkere misnøye og mer uro, demonstrasjoner og streiker enn selv det Johnson vil være i stand til å hanskes med. Nå er britene et hakk mer disiplinerte og tålmodige enn franskmennene, og det nylig avholdte parlamentsvalget etterlot det største opposisjonspartiet, Labour, i en mildt sagt bedrøvelig forfatning. Men det snur som kjent raskt i politikken.

Skottlands krav

Brutte løfter og dårlig tider vil også gi ved til bålet til de av skottene, som krever ny folkeavstemning for løsrivelse fra Storbritannia. De tapte siste avstemning i 2014, men det forhindrer ikke Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, fra å kreve en ny avstemning nær sagt så raskt som mulig. Sturgeon, som var i Oslo og på NHOs årskonferanse nå i januar, mener Brexit taler for skotsk uavhengighet. Et stort flertall av skottene stemte for å bli i EU, og Skottlands førsteminister er klar på at EU-medlemskap står høyt på dagsorden for et uavhengig Skottland.

Skulle Skottene, mot formodning og Boris Johnsons forsikringer om det motsatte, få sin avstemning og ende med å forlate Storbritannia,vil det i sin tur kunne få alvorlige konsekvenser for Nord-Irland.

Skjør fred

Freden mellom protestanter og katolikker har vært skjør siden den ble inngått i 2003 og ble satt på en hard prøve under Brexit-forhandlingene. Katolikkene kjemper for å bli en del av Irland, protestantene tviholder på sitt Storbritannia. Forholdet mellom dem er spent om enn ikke voldelig, det kan fort endre seg med et selvstendig Skottland. Som man forstår, mangler det ikke på utfordringer for den frittalende og noe uortodokse Johnson. Men Storbritannias farvel er heller ikke uproblematisk for Bryssel.

Foruten å unngå en for god avtale, må EU på sin side forhindre at Storbritannia kommer så dårlig ut at det ender med en oppstykking av øyriket. Det vil igjen oppmuntre separatistene i flere EU-land, ikke minst Spania, hvor katalanerne på ingen måte har oppgitt sin kamp. Et sterkt svekket Storbritannia er heller ikke ønskelig for Europa. I dagens internasjonale situasjon med et stadig mer dominerende Kina, et uforutsigbart USA og et Russland som ikke akkurat ønsker EU alt godt, bør verdensdelen stå så samlet som det er mulig med et Storbritannia på vei ut.

Gunnar Tore Larsen, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags