Gå til sidens hovedinnhold

Fra Lillehammer til Hollywood

Artikkelen er over 6 år gammel

I 2013 reiste han til Hollywood, nå har han markert seg på storproduksjoner

I et intervju med VG forteller Ringen om hvordan han har gått fra å være utdannet hæroffiser fra Krigsskolen, via å være bassist og jobbe med musikk til film, tv og reklame i Norge, til å nå jobbe med å legge musikk på store internasjonale kassasuksesser.

Har du sett tv-serier som "Krem Nasjonal" eller en av de to første sesongene med "Alt for Norge"? Eller filmer som "Børning", "Fast & Furious 7" eller "Avengers: Age of Ultron"? Da har du nok også hørt noe av det musikalske arbeidet til Ringen. De to sistnevnte filmene er allerede inne blant tidenes mest innbringende filmer ifølge BoxofficeMojo

Les også: Gjør det skarpt i Hollywood

Henvendelse gjennom skolen

Det var mens han studerte filmmusikk ved University of Southern California i Los Angeles, hvor både George Lucas (Kjent for Star Wars-filmene) og Steven Spielberg (Kjent for bl.a. Schindlers liste, Jurassic Park og Indiana Jones-filmene) også hadde studert tidligere.

Ringen forteller til VG at skolen fikk en henvendelse Hollywood-komponisten Brian Tyler om noen elever kunne tenke seg å jobbe i studioet hans, og Ringen tok sjansen.

– Det var snakk om å jobbe med tekniske ting, og jeg var gira på det. Skoleledelsen anbefalte meg for jobben, jeg kom på intervju, og fikk jobben, forteller han til VG. Etter at han hadde jobbet med teknikk en periode kom sjansen med "Fast & Furious 7".

– De hadde akkurat blitt for få folk, og Brian ville høre hva jeg kunne gjøre. Jeg satt oppe hele natten og satt sammen en arbeidsprøve fra tidligere innspillinger, og etter at han hadde hørt den fikk jeg en scene å jobbe med, sier Ringen.

Det ene førte til det andre

Det som startet med en scene, ble etter hvert flere. Etter tre måneder var han i mål og sliten etter å ha bidratt på flere av de store actionscenene i filmen. Det var liten tid til å nyte suksessen, for da var studioet i gang med å lage musikk til "Avengers: Age of Ultron", hvor Ringen også bidro med musikk til flere av scenene.

- Det er gøy når du får den effekten at musikk og bilde jobber sammen. Den kreative prosessen er utrolig givende, forteller han til VG og legger til at det trengs mer enn et forsøk for å få det til å sitte. Det krever som regel at man må se gjennom filmene mange ganger før det er perfekt, og så noen ganger til.

Han avslører til VG at han forventer å fortsette samarbeidet med Brian Tyler når han reiser tilbake til USA, og at det da blir snakk om et nytt studio som er under bygging.