Gå til sidens hovedinnhold

Fra prat til handling

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Norske Skog er engasjert. Det samme er Nord-Fron kommune og Innlandet fylkeskommune. Det jobbes blant annet med mulighetene for en satsing på biokompositt, nanocellulose, og biokjemikalier. I beste fall kommer det mer konkrete analyser rundt dette i løpet av måneden.

Les også

Her kan det bli mellom 30 og 60 arbeidsplasser

I åtte år har tomme fabrikklokaler fått forfalle. Like lenge har skogen i Innlandet blitt omtalt som regionalt og nasjonalt «gull», og like lenge har vi lastet «gullet» opp på vogntog og jernbanevogner for å sende det ut av regionen og ut av landet.

Like lenge har vi snakket om skogen som ressurs i det grønne skiftet. Det er lagt stor innsats i utrednings- og prosjektarbeid. Men vi har altfor få eksempler på at ideer realiseres, og det har vært vanskelig å se hvordan festtaler skal kunne omsettes i reising av ny industri og ny verdiskaping.

Det ligger et lite håp i den forlatte fabrikken i Kvam. Ganske så midt i Innlandet ligger den, nært Dovrebanen og E6, og med tilgang til både råstoff og energi.

Næringsminister Iselin (V) synes det er positivt at det er snakk om å en mulig industrisatsing i Gudbrandsdalen basert på skog. Hun mener de allerede har gode verktøy for å bidra til slike etableringer, og lover at de skal bli enda bedre.

Ap-leder Jonas vil sikre lånekapital og risikokapital for ny industri og nye industrietableringer. Han går langt i å imøtekomme det behovet for risikoavlastning slike satsinger åpenbart trenger. Det er bra.

Det er et åpenbart og sterkt behov for at politikere følger opp alle gode mål om grønt skifte med nye og sterkere virkemidler. Det er behov for at statlige myndigheter legger til rette for ressursutnyttelse der hvor råvarene faktisk er, og det er behov for å vise at ny og grønn industri også skal brukes for å styrke distriktene.

Vi bader i gull, og får ikke en dritt ut av det ...

Les også

– Initiativet er svært godt og framtidsretta, sier Ap-lederen om mulighetene på Kvam