Gå til sidens hovedinnhold

– Frihet mot sosialisme, sa statsråden. – Utidig, sier Lillehammers ordfører

Artikkelen er over 2 år gammel

Da justis- og beredskapsminister Jøran Kallmyr (Frp) holdt tale under markeringen av frigjøringsdagen 8. mai og hedringen av veteraner i norsk militær utenlandstjeneste, på Jørstadmoen onsdag, snakket han om frihet mot sosialisme. Ap-ordfører Espen Granberg Johnsen reagerer.

Under seremonien og før talen, satt han bare to stoler bortenfor statsråden. Mellom dem fylkesmann Sigurd Tremoen. På andre siden hadde Granberg Johnsen selskap av politimester Johan Brekke. Bak dem satt flere titalls inviterte gjester; veteraner og deres familier, og tidligere offiserer. På plassen et par hundre soldater og befal i uniform.

– Jeg synes det er veldig trist på en slik dag. Skuffende for denne spesielle dagen og verdigheten ved markeringen av frigjøringsdagen, sier Johnsen.

Da GD snakket med ordføreren, som selv betegner seg som sosialist, fortalte han at han etter arrangementet hadde samtalt med én av dem som hadde fått utdelt medalje og selv er arbeiderpartimann, om det statsråd Kallmyr uttrykte i talen på oppstillingsplassen i militærleiren.

Les også: Rune fra Sør-Fron tjenestegjorde i 17 år - i dag ble han hedret

Les også: – Han har gjort seg til latter i offentligheten

– Utidig

Det var i sammenheng med at han snakket om opprettelsen av Nato og den kalde krigen at Kallmyr brukte ordene "frihet mot kommunisme og sosialisme". Statsråden sa også at det ikke var selvsagt at Sovjetunionen kom til å trekke seg ut av Finnmark på slutten av 2. verdenskrig, samtidig som han gikk løs på stormakten i øst.

– Jeg oppfattet deler av talen som forlengelse av landsmøtet i Fremskrittspartiet, og synes det er utidig at regjeringas representanter reiser rundt i det ganske land og bruker slike anledninger som 8. mai til å forfekte sitt partis syn, sier Espen Granberg Johnsen.

– Ingen grunn til å føle seg krenket

Kallmyr sier til TV 2 at konteksten for utsagnet var «de ideologiske motsetningene under den kalde krigen».

– Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre. Sovjetunionen definerte seg selv som en sosialistisk stat, og de tok livet av millioner av mennesker. Dette var den store trusselen under den kalde krigen, sier Frp-statsråden til TV2.

– Det er ingen grunn til at norske sosialdemokrater skal føle seg krenket over innholdet i talen, med mindre man er av den oppfatning av at Sovjetunionen var et ideologisk ideal, legger han til.

GD har vært i kontakt med Jøran Kallmyr, via politisk rådgiver, som ber GD vise til et svar statsråden har gitt til NRK på radio onsdag ettermiddag om uttalelsene han ga på Jørstadmoen. Dette intervjuet har enda ikke vært publisert onsdag kveld.