Gå til sidens hovedinnhold

Friheten til å velge burde vært en selvfølge

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Fritt skolevalg handler om å gi større frihet til elevene, slik at de selv skal kunne bestemme hvilke skole de skal gå på – ikke fylkespolitikerne, eller postadressen din.

Ingen er like, og alle har hver sine utfordringer og kvaliteter. Vi kan ikke tillatt å overkjøre elevers frihet til å velge selv hvilke skole de vil gå på. Kanskje det er en elev som vil få et nytt miljø, et annet utdanningstilbud, eller gå på drømmeskolen, da må de få lov til det. Friheten til å velge burde vært en selvfølge.

Regjeringen vil nå innføre fritt skolevalg i hele landet! Det er en seier for elevene. I dag er det mange elever som blir tvunget på sin nærskole, eller tvunget til å velge en linje de egentlig ikke ønsker å gå, fordi de vil gå på en annen skole enn sin nærskole. Dette innskrenker elevers frihet til å bestemme hvilke utdanningstilbud de skal ha, fordi skoler har forskjellige tilbud. Det er grunnleggende urettferdig at hvor foreldrene dine har valgt å bo skal bestemme hvilke utdanningstilbud og skole du skal få lov til å gå på, derfor vil regjeringen med Venstre i spissen få en slutt på denne urettferdigheten, og la hver enkelte elev bestemme selv hvilke skole de skal få gå på.

Fritt skolevalg betyr å flytte makt nedover fra fylkeskommunen til hver enkelte elev. Mange mener at regjeringens forslag om å innføre fritt skolevalg i hele landet overkjører fylkeskommunen, men jeg er mer opptatt av å beskytte elevens frihet til å velge, enn at fylkeskommunen sin rett til å bestemme over hvilke skole hver enkelte elev skal få lov til å gå på.

Elevene i Innlandet er en av de største vinnerne av nasjonal fritt skolevalg. Innlandet har i dag nærskoleprinsippet. Nærskoleprinsippet tar fra friheten til elvene i Innlandet, og gjør slik at vi elever ikke får bestemme selv hvilke skole vi skal få lov til å gå på.

Fritt skolevalg i hele landet er en seier for elevene. Det er den mest rettferdige løsningen, og den gir elevene større frihet over sin egen skolehverdag. Friheten til å velge burde vært en selvfølge.

Omar Yagci, 2. nestleder, Innlandet Unge Venstre