Fritidsinnbyggerne trenger også et akuttsykehus nær seg

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Fritidsinnbyggerne i vår region blir stadig flere, de kommer oftere og blir lengre. I Visit Lillehammer-regionen er det nå ca. 26.000 fritidsboliger. Deres rettigheter i forhold til Kommunehelsetjenesteloven er glassklare; fritidsinnbyggerne har akkurat de samme rettighetene ift. de kommunale helsetjenestene, som oss som bor her fast.

Trygghet er blitt et ord med dypere mening, etter koronaen. Både vi som bor her, og fritidsinnbyggerne, har det samme behov for å føle seg trygge, ikke minst når helsa svikter. Derfor har vi i fellesskap et sterkt behov for at ett av akuttsykehusene skal ligge tett på majoriteten av fritidsboligene. Dette er Sykehuset i Lillehammer!

Helse Sør-Øst ser ut til å ha akseptert at fritidsinnbyggerne skal telle med i forhold til den befolkningen som sykehusene skal betjene. Dette er viktig. Med et konservativt anslag på andelen av fritidsinnbyggerne som skal telle med, er det ingen tvil om at det såkalte opptaksområdet til Sykehuset i Lillehammer utgjør 100.000 personer. Ikke minst etter at Gudbrandsdølene avviste å bli en del av opptaksområdet til Tynset sykehus.

Reiselivet i regionen har tøffe tider. På landsplan er hver fjerde arbeidsplass i hotell og restaurant borte, i perioden juli 2019 til juli 2020. Heldigvis ble sommeren bedre enn fryktet, ikke minst i vår region. Hvorfor gikk det så bedre i vår region enn i landet sett under ett? Det er flere faktorer. Nærhet til de store befolkningskonsentrasjonene og mange gode opplevelser innen kort avstand i regionen er to faktorer. I tillegg har de som eier og bruker fritidsboligene vært aktive brukere i sommer. De bruker mye penger og er svært viktige for verdiskapingen i regionen.

Når fritidsbeboerne har så stor betydning for arbeidsplasser og verdiskaping i regionen vår, hvordan skal vi så samhandle med dem framover? Vi kan i hvert fall ikke samhandle på den måten Norge ramla ut i det under covid-19. Dette blir en stor oppgave framover, skape gode dialoger, klare analyser og gode planer for hvordan vi skal samhandle, ved en ev. neste pandemi!

Visit Lillehammer arbeider med destinasjonsledelse, sammen med medlemsbedriftene våre. Vi har satset på å bli den første grønne helårsdestinasjonen. Framover må vi også legge grunnlaget for at vi også skal være en trygg helårsdestinasjon. Vi samarbeider allerede tett med kommunene, fylkeskommunen, regionene og arbeidslivets parter i dette viktige arbeidet.

Sammen må vi sikre akuttsykehuset på Lillehammer, og kommunehelsetjenester som legger til grunn sitt klare ansvar for fritidsinnbyggerne. Bedriftene er nå langt framme i skoa for å ta sin del av dette ansvaret. Eksempelvis arbeider Alpinco med å ta grep, slik at de oppleves som trygge av gjestene, både ute og inne i anleggene, når snøen kommer. Dette arbeidet får resten av bedriftene i Visit Lillehammer nyte godt av.

I vår dialog med kommunene framover kommer vi også til å betone at det er bra at de store bedriftene tar tak, men alle de organer og bedrifter som fritidsbeboerne kommer i inngrep med under sitt opphold, må gjøre det samme; bensinstasjoner, kiosker, kollektivtrafikken, opplevelsesbedrifter osv.

Vi regner med at alle ser at dette er en innsats som gagner både oss som bor her, og fritidsinnbyggerne! Når vintersesongen kommer, håper vi i Visit Lillehammer at alle gjester blir ønsket velkommen til den enkelte kommune og bedrift, samtidig som at de blir oppfordret til å følger smittevernreglene. Vel vitende at vi fortsatt har et stort og godt akuttsykehus i Lillehammer, som samhandler med kommunehelsetjenester som har gått inn i og kartlagt sitt ansvar overfor fritidsinnbyggerne.

Ove Gjesdal, reiselivssjef, Visit Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags