På Fjellredningssentralen i Lom med adresse Skjæsarøye 1 i Lom, er nå bemannet med frivillige redningsmannskaper fra Røde Kors´ hjelpekorps i Lom, Bøverdaln og Skjåk. Til sammen er de åtte personer og fire av dem utgjør to operative snøskuterpatruljer som kan brukes i fjellområdene i Lom og Skjåk.

På fjellredningssentralen er det to hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder og ett helikopter klart til å fly ut hvis personer havner i snøras.

Legger ned 1.920 timer

Operativ leder for Røde Kors ved fjellredningssentralen, er Tåsten Nordal.

- Her er det 24-timers beredskap fram til mandag 22. april klokken 12.00. De frivillige som er her legger gjennom uka ned til sammen 1.920 timer med arbeid knyttet til beredskap og hjelpearbeid. Det er mer enn ett normalt årsverk, forteller Nordal.

I følge nettleksikonet Wikipedia vil en 37,5 timers arbeidsuke og 5 ukers ferie, utgjøre et årsverkpå cirka 1.695 timer

- Er det mye å gjøre for dere gjennom påsken?

- Det kan være høyst varierende fra påske til påske. Vi ønsker jo ikke at noen skal skade seg men samtidig er det litt mer spennende og givende å være i beredskap når noe skjer, sier Nordal.

Er det rolig, går tiden med til lesing, kortspill, radio og fjernsyn

 

Selv er Tåsten Nordal blant dem som har lang fartstid i frivillig redningsarbeid – de senere årene som korpsleder av Lom og Bøverdalen Røde Kors Hjelpekorps.

Hjelper over hele Sør-Norge

Fjellredningssentralen i Lom står i beredskap for store deler av Sør-Norge med helikopter og redningshunder som er trent opp til å snuse seg fram til personer tatt av snøskred.

- Helikopteret og mannskaper er det politiet som betaler for. I rundt 30 år har fjellredningssentralen i Lom hatt helikopterberedskap i påsken. I år er helikopter, pilot og lastemann leid inn fra Fonnafly.

 

Er du i påskefjellet og trenger hjelp skal du i utgangspunktet ringe nødnummeret 113 (Ambulanse/redning) eller 112 (politi). Direktenummeret til Fjellredningssentralen er 912 40 128.